Hlavní obsah

Saúdky vyrazily na autosalon. Teď už můžou vybírat auta pro sebe

Saúdky si na autosalonu vybírají luxusní auta, brzy je už budou moci řídit samyVideo: Reuters

 

Reklama

Na automobilovém veletrhu v Saúdské Arábii se ženy připravují na svou novou roli řidiček. Král Salmán minulý měsíc ohlásil plánované zrušení zákazu řízení, který se na ně vztahoval. Některé Saúdky už teď vybírají, jaké auto si pořídí.

Článek

V konzervativní Saúdské Arábii platilo, že ženy za volant nepatří. Mohly kvůli tomu dostat pokutu nebo dokonce skončit za mřížemi. Dnes je situace jiná a Saúdky se zúčastnily veletrhu, na kterém si prohlížely auta, jež od června příštího roku budou moci řídit samy.

„Přišla jsem se podívat na nejnovější automobily, protože po rozhodnutí dovolit ženám řídit chtějí ženy vidět nejnovější modely,“ uvedla návštěvnice výstavy Ghada Ahmedová.

Král Salmán minulý měsíc nařídil vznik speciální rady, která má přijít s odborným posudkem ke změnám v zákoně. Ten umožní saúdskoarabským ženám získat řidičské oprávnění.

„Za toto rozhodnutí jsme opravdu rádi. Ať z pohledu společnosti nebo po obchodní stránce. Z pohledu byznysu pomůže zrušení zákazu navýšit prodeje automobilů samotných a autodoplňků. Trh tak bude z tohoto rozhodnutí těžit,“ řekl marketingový zástupce Salah Obathani z firmy Jomiah Automotive.

Mnohé rodiny musejí kvůli nákupům nebo dopravě žen do práce najímat řidiče, což je stojí nemalé peníze. Nová vládní politika jim proto usnadní život.

Reklama

Doporučované