Hlavní obsah

Saúdská Arábie kvůli Modré velrybě zakázala téměř 50 videoher včetně GTA V nebo Zaklínače 3

Mezi zakázané hry patří například Grand theft Auto 5, Zaklínač 3 nebo Assassin's Creed 2.Video: Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Po smrti dvou dětí Saúdská Arábie zakázala téměř 50 populárních videoher. Třináctiletá dívka a dvanáctiletý chlapec se měli stát oběťmi online hry známé jako Modrá velryba, která má nabádát mladé k sebevraždě. Jaká je souvislost zakázaných her s Modrou velrybou, ale zatím není jasné. Porušení pravidel nebylo blíže specifikováno.

Článek

Saúdskoarabská ústřední komise pro audiovizuální média oznámila, že zakazuje 47 her, včetně Grand Theft Auto V, Assassin's Creed 2 a The Witcher 3 (Zaklínač) za dosud nespecifikované porušování pravidel a regulí.

Zákaz byl reakcí na smrt třináctileté dívky a dvanáctiletého chlapce, které údajně dohnala k sebevraždě hra známá jako Modrá velryba. Přímá souvislost se zakázanými hrami nicméně není jasná.

Hra Modrá velryba vznikla údajně v Rusku a rozšířila se tam do stovek síťových společenství, která propagují „estetiku smrti” a nabádají mladou generaci k sebevraždě.

Po zapojení do hry musí uživatel podstoupit několik často velmi drastických úkolů, například vyrýt si na ruce obrázek velryby a jeho fotografii poslat „administrátorovi”. Ten po splnění dalších úkolů nakonec určí čas a místo doporučené sebevraždy. 

Odborníci ale Modrou velrybu již v minulosti označili za takzvaný hoax, hra podle nich vůbec neexistuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované