Hlavní obsah

Saúdská Arábie přiznala, že novinář Chášakdží zemřel na konzulátu v Turecku

Saúdská Arábie přiznala, že byl novinář Chášakdží zabit na konzulátě v Istanbulu.Video: Jolana Humpálová, AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Po více než dvou týdnech je v případu zmizelého saúdského opozičního novináře jasněji – Saúdská Arábie po stupňujícím se nátlaku mezinárodního společenství přiznala, že Džamál Chášakdží zemřel na její ambasádě v tureckém Istanbulu.

Článek

S přelomovou informací v případu přišla britská televize Sky News. Uvedla, že Džamál Chášakdží zemřel po rvačce, která na ambasádě vypukla. V souvislosti se smrtí opozičního novináře prý bylo zatčeno osmnáct Saúdů – britská televize se odvolává na informace saúdské státní televize.

Chášakdží byl nezvěstný od 2. října, kdy ho zachytily kamery, jak vchází na konzulát Saúdské Arábie v Istanbulu. Podezření kvůli zmizení, potažmo smrti novináře okamžitě padlo na Saúdskou Arábii, ta ho však vytrvale popírala. Kauzu přímo v Rijádu řešil s nejvyššími představiteli monarchie i americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

Americký prezident Donald Trump uvedl, že saúdskoarabskému vysvětlení smrti novináře Džamála Chášakdžího na konzulátu v Istanbulu věří. To, co se novináři stalo, považuje za nepřijatelné. Trump prohlásil, že oznámení Saúdské Arábie je dobrým a velkým prvním krokem. Uvedl také, že si chce promluvit se saúdskoarabským korunním princem Muhammadem bin Salmánem a teprve hodlá přijmout případná opatření.

Prezident připustil, že v Chášakdžího případu mohou přijít na řadu sankce. Upozornil ale, že Saúdská Arábie je velkým spojencem USA a k významu vzájemných vztahů je třeba přihlížet. Odvetná opatření by podle něj neměla zahrnovat zrušení prodeje amerických zbraní Rijádu, napsala agentura Reuters.

Jak měly podle Turků proběhnout přípravy a samotná vražda novináře:

Jak postupovali agenti, kteří měli rozřezat saúdskoarabského novináře?Video: Marek Martinovský, AP

Turečtí vyšetřovatelé již dříve zveřejnili informaci, že mají nahrávku novinářovy smrti. Prohledali konzulát i rezidenci saúdskoarabského velvyslance. Podle vyšetřovatelů speciální komando zlikvidovalo Chášakdžího tělo přímo na ambasádě, mělo ho rozřezat. V pátek policie prohledala farmu a les poblíž Istanbulu, kde doufala, že objeví novinářovy pozůstatky. Podle turecké policie přiletělo v den zmizení novináře, či noc předtím, do Istanbulu z Rijádu celkem 15 Saúdů, mezi nimi členové ochranky korunního prince, členové saúdskoarabské tajné služby a právě i forenzní expert.

Reklama

Doporučované