Hlavní obsah

Saúdská Arábie se chce zbavit závislosti na ropě, pomoci jí v tom má Google

Google investuje na Blízkém východě.

 

Reklama

Mateřská společnost Googlu, firma Alphabet, plánuje vybudovat rozsáhlá datacentra v Saúdské Arábii.

Článek

Jednání probíhají se státní ropnou společností Saudi Aramco. Vysocí představitelé obou firem uvedli, že rokování se vedou už měsíce a zúčastnil se jich ředitel společnosti Alphabet Larry Page. Celý potenciální obchod je posvěcen od korunního prince Mohammeda bin Salmána, který oplývá obdivem ke kalifornskému Silicon Valley a chce do svého království přivést podobnou úroveň technologického nadšení a růstu.

Čí data by centra skladovala a kdo by je kontroloval, prozatím není jasné. Stále je třeba vyřešit značnou spoustu detailů a podle některých se obchod ani nemusí uskutečnit. Známá není ani velikost center, i když se spekuluje, že by mohla být dostatečně velká pro vstup na saúdskoarabskou burzu.

Aliance mezi dvěma giganty by měla zajistit rozvoj technologického sektoru Saúdské Arábie, což je jeden z hlavních cílů projektu Vize 2030 prince Mohammeda. Celý projekt má zajistit, aby se země postupně přestala opírat o ropný průmysl.

Šťastný rok 2017 šéfa Amazonu: Je nejbohatší. A letos také nejvíce zbohatl

Google je z hlediska pronájmu výpočetní síly a online úložišť až v závěsu za Amazonem a Microsoftem. Spojení s Aramcem by mohlo zajistit nejen dostižení konkurence, ale také zajištění klientů z ropného průmyslu, kteří budou chtít přesunout své výpočetní operace do cloudu. Cena center schopných unést podobnou zátěž se pohybuje v řádech stovek milionů dolarů.

Podobně zaměření digitální giganti se výstavby datacenter na Blízkém východě, v Africe a v Asii zatím vyhýbali. Důvodem je hlavně otázka zabezpečení uložených dat. Na rozdíl od americké policie, tamní úřady většinou nepotřebují soudní příkaz, aby k soukromým datům měly přístup.

Alphabet společně se společnostmi Apple a Amazon ve čtvrtek přiznal rekordní čtvrtletní výsledky a pokračuje v honbě za celkovou hodnotou společnosti na hranici jednoho trilionu dolarů.

Reklama

Doporučované