Hlavní obsah

Saúdskoarabský prokurátor žádá trest smrti pro Chášakdžího vrahy a odmítá podíl korunního prince

Saúdskoarabský prokurátor chce trest smrti pro Chášakdžího vrahy a odvrací podezření od korunního prince.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Prokurátor odmítl jakékoli zapletení saúdského korunního prince do novinářovy vraždy, místo toho obvinil bývalého šéfa saúdské rozvědky.

Článek

Saúdskoarabský generální prokurátor žádá trest smrti pro pět z 11 osob obviněných z podílu na vraždě novináře Džamála Chášakdžího. Novinář, který žil od loňska v USA a ve svých článcích kritizoval saúdskoarabské nejvyšší vedení, byl zabit 2. října smrtící injekcí na konzulátu Saúdské Arábie v Istanbulu. Jeho tělo bylo rozřezáno a vyneseno z budovy, potvrdil prokurátor novinářům.

Prokurátor Saúd Mudžíb zdůraznil, že do vraždy nebyl zapleten saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán. Osobou, která vraždu nařídila, je podle CNN bývalý zástupce šéfa rozvědky Ahmed Al-Assiri. Ten stál v čele týmu „vyjednavačů“, který měl zařídit návrat Chášakdžího do vlasti. Novinář byl údajně zabit poté, co jednání o jeho návratu selhalo. Jeho tělo se dosud nenašlo, řekl prokurátor.

Prokurátor také řekl, že bývalý královský poradce Saúd Kahtání má zakázáno cestovat a je vyšetřován. Případ byl předán soudu. Rijád požádal Ankaru, aby podepsala dohodu o spolupráci na pokračujícím vyšetřování případu.

Chášakdží šel na konzulát v Istanbulu koncem září pro doklady, aby se mohl oženit s tureckou snoubenkou. Jeho vražda sice vyvolala velké slovní pobouření v řadě zemí, ale skoro žádné konkrétní kroky vůči Saúdské Arábii, která je ropnou velmocí a spojencem USA na Blízkém východě.

Zvuková nahrávka z novinářovy vraždy

Od začátku vyšetřování Turecko tvrdí, že má k dispozici nahrávku Chášakdžího smrti. Turecko oznámilo, že záznamy poskytlo několika zemím. Kanadský premiér Justin Trudeau jako první ze západních politiků potvrdil, že představitelé jeho země vyslechli nahrávky týkající se případu zavražděného saúdskoarabského novináře.

Trudeau řekl, že osobně záznamy neposlouchal, ale že obsah znají tajné služby. „Kanadské tajné služby široce spolupracují s tureckými a byly plně informovány o tom, oč se Turecko podělilo,“ řekl premiér.

Reklama

Doporučované