Hlavní obsah

Saúdský korunní princ se o nájemné vrahy kvůli nepřátelům země zajímal už před rokem, tvrdí NYT

Vražda Džamála Chášakdžího: Saúdský korunní princ se o nájemné vrahy zajímal už dříve.Video: Martin Zíta, AP

 

Reklama

Už před více než rokem se saúdský korunní princ Mohamed bin Salmán a lidé z jeho blízkého okolí zajímali o služby nájemných vrahů. Tehdy v souvislosti s nepřáteli Saúdské Arábie v Íránu. O výbušném zjištění informoval deník The New York Times.

Článek

Podle listu The New York Times (NYT) se přibližně před rokem vysoko postavení pracovníci saúdských tajných služeb stojící blízko tehdy ještě ministru obrany Mohamedu bin Salmánovi kvůli službám soukromých zabijáků sešli s několika byznysmeny. Podle deníku je zjištění důkazem, že příštímu vládci Saúdské Arábie nejsou při cestě za mocí cizí žádné praktiky. A to už od doby, kdy mu titul korunního prince ještě nepatřil.

V době, kdy mělo ke schůzkám dojít, se bin Salmán podle NYT na roli korunního prince připravoval a společně se svými věrnými stupňoval ve snaze upevnit svou moc tajné operace za hranicemi Saúdské Arábie.

Americký list přinesl informaci v souvislosti s vraždou novináře Džamála Chášakdžího, který zemřel na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu. Chášakdžího podle všeho na konzulátu uškrtil někdo ze speciálního patnáctičlenného saúdského komanda, které do Turecka podle spekulací přiletělo na pokyn z nejvyšších pater saúdské vlády. Rijád smrt novináře na konzulátu, kam vkročil 2. října, dlouho popíral. Přiznal ji až po několika dnech a následně se Saúdové také bránili nařčení, že Chášakdžího zavraždili.

Z vraždy novináře Saúdy od počátku vinilo Turecko. Turecká média a policie krátce po novinářově smrti také hovořily o existenci nahrávek zachycujících Chášakdžího vraždu. Podle zatím posledních informací nahrávky skutečně existují a vláda tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana se o ně v uplynulých dnech podělila s cizími zeměmi – Saúdskou Arábií, Francií, Velkou Británií, Německem a také Spojenými státy, kde novinář po odchodu ze Saúdské Arábie žil.

Na nahrávkách je údajně i přímo moment, kdy Chášakdží zemřel. „Dusím se… dejte pryč ten pytel z mé hlavy, mám klaustrofobii,“ tak měla znít jeho poslední slova. Vražda podle katarské televize Al-Džazíra trvala asi sedm minut.

Rijád v souvislosti s Chášakdžího vraždou zatkl už osmnáct lidí. Žádost Ankary o jejich vydání do Turecka ale království odmítlo, stejně tak nereaguje na dotazy, kde je novinářovo tělo. To mohlo být po vraždě rozpuštěno v kyselině. Podle katarské televize Al-Džazíra policie v rezidenci saúdskoarabského konzula v Istanbulu, kam měl být Chášakdží z konzulátu převezen, našla stopy po kyselině fluorovodíkové a dalších chemických látkách.

Členové komanda měli podle nahrávek po Chášakdžího smrti přikrýt podlahu plastovými pytli a rozřezat jeho tělo. Zabrat jim to mělo pouze patnáct minut.

Turecká policie také uvedla, že pátrání po novinářově těle už ukončila. Vyšetřování jeho smrti ale pokračuje i nadále.

Reklama

Doporučované