Hlavní obsah

Saúdský korunní princ ztrácí po vraždě Chášakdžího podporu královského dvora

Korunní princ Muhammad bin Salmán ztrácí podporu královského dvora.Video: Martin Zíta, AP

 

Reklama

Desítky členů mocných větví saúdskoarabské královské rodiny se podle agentury Reuters začínají po vraždě novináře Džamála Chášakdžího obracet proti korunnímu princi Muhammadu bin Salmánovi. Po smrti krále Salmána by v čele země raději viděli králova bratra Ahmeda bin Abdulazíze.

Článek

Podle agentury Reuters se nespokojenost s následnictvím veřejně neprojeví dokud bude král Salmán naživu. Odpůrci korunního prince neočekávají, že by se král proti svému oblíbenému synovi obrátil zády. Šestasedmdesátiletý princ Ahmed má přesto podle agentury podporu členů královské rodiny, bezpečnostních složek země a také západních mocností.

Ahmed bin Abdulazíz se do Rijádu vrátil po více než dvou měsících v zahraničí. Při svých cestách, mimo jiné také v Londýně, nepřímo kritizoval způsob, jakým je Saúdská Arábie v současnosti vedena. Saúdskoarabské zdroje agentuře Reuters sdělily, že princ Ahmed by přes kritiku korunního prince nesáhl ke zrušení nebo změně jeho společenských nebo ekonomických reforem.

Za Ahmedem stojí USA

V roli saúdskoarabského krále by prince Ahmeda podle zdrojů agentury podpořily také Spojené státy. Administrativa tamního prezidenta Donalda Trumpa ale zatím neplánuje, že by se proti Muhammadu bin Salmánovi postavila veřejně. Podle zdrojů z Trumpova blízkého okolí se tak ale může stát v případě, že zpravodajské služby přinesou definitivní potvrzení o zapojení korunního prince do vraždy novináře Chášakdžího.

Za chladnoucími vztahy ze strany Washingtonu vůči korunnímu princi Muhammadu bin Salmánovi podle agentury nestojí pouze novinářova smrt. Korunní princ v posledních měsících vyzval ministerstvo obrany, aby se porozhlédlo po nových zbraňových systémech ruské výroby. Včetně protiletadlového systému S-400. Moskva ani Rijád podle agentury toto zjištění neokomentovaly.

Muhammad bin Salmán si nepřátele uvnitř královského dvora dělá od momentu, kdy se dočkal titulu korunního prince. Při své prudké cestě k moci odstavil z centra dění řadu starších a respektovaných členů vlády a královské rodiny. Radikální čistky často schovával za zástěrku boje s korupcí.

Podle agentury Reuters si jsou královští rebelové jisti, že by změna v následnické linii nezpůsobila chaos a nevyvolala by odpor v řadách bezpečnostních složek. Bezpečnostní aparátus bude podle nich následovat rozhodnutí rodiny.

Velkou váhu bude mít podle agentury slovo Spojených států. Král Salmán si podle lidí z jeho okolí uvědomuje nebezpečí roztržky s Washingtonem a možného zmrazení saúdskoarabských účtů. Lidé z králova okolí také agentuře řekli, že v posledních týdnech vypadá král velice ustaraně, nadále ale bytostně popírá, že by do vraždy novináře Chášakdžího byl zapojen jeho syn Muhammad. Taková slova prý naopak považuje za konspiraci proti království.

Reklama

Doporučované