Hlavní obsah

Saúdský princ vyrazil na cesty. V Tunisku se proti němu protestuje

Saúdský korunní princ vyrazil na svoji první zahraniční cestu od kontroverzní vraždy saúdskoarabského novináře Chášakdžího.Video: Eva Krchová, Reuters

 

Reklama

Saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán v úterý dorazil na návštěvu Egypta. Země na severu Afriky je třetím státem, který princ navštívil během své první zahraniční cesty od vraždy saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího minulý měsíc. Informovala o tom agentura Reuters. Před následující návštěvou saúdského prince v Tunisku se v souvislosti s Chášakdžího vraždou již protestovalo v ulicích hlavního města.

Článek

Následníka trůnu v úterý na letišti v Káhiře přivítal egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí. Korunní princ před Egyptem navštívil Bahrajn a Spojené arabské emiráty.

Vražda Chášakdžího, která se odehrála 2. října na konzulátu v Istanbulu, poškodila vztahy Saúdské Arábie se západními zeměmi a rovněž i pověst korunního prince v cizině.

Rijád dlouhodobě odmítá, že měl bin Salmán s vraždou cokoliv společného, a v souvislosti s činem obvinil 11 lidí, přičemž pro pět z nich požaduje trest smrti. Podle nedávné zprávy listu The Washington Post ale americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) zjistila, že vraždu Chášakdžího nařídil přímo korunní princ.

Egypt a Saúdská Arábie v minulých letech posílily vztahy, bohatá země Perského zálivu pomáhá Egyptu miliardami dolarů, napsala agentura AP. Očekává se, že korunní princ bude se Sísím diskutovat zejména o bilaterálních vztazích a o posílení spolupráce v různých oblastech. Tématem rozhovorů mají být i „politická témata společného zájmu“, napsala egyptská státní agentura MENA. Bin Salmána na cestě doprovází několik vysoce postavených představitelů, včetně ministrů zahraničí, obchodu a vnitra.

Po dvou dnech v Egyptě zamíří korunní princ do Tuniska a poté na jednání zemí G20 do Argentiny. V tuniské metropoli desítky lidskoprávních aktivistů a novinářů uspořádaly již před příletem korunního prince v souvislosti s Chášakdžího vraždou protest proti jeho oficiální návštěvě. Protestující zdůrazňují hlavně možné zapojení saúdského prince do Chášakdžího vraždy. Novinář saúdskou královskou rodinu ve svých textech často kritizoval. Zabilo ho speciální komando na saúdskoarabském velvyslanectví v tureckém Istanbulu.

Tunisko je od období arabského jara jednou z mála arabských zemí, kde jsou protesty dovolené.

Reklama

Doporučované