Hlavní obsah

Saunování v roušce? Testujeme to, říká majitel sítě wellness

Úryvek z magazínu Byznys s Vlastislavem Novotným, majitelem wellness center Infinit.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Sdružení provozovatelů wellness zařízení a také skupiny wellness hotelů požadují dřívější zprovoznění alespoň privátního wellness. Zároveň se připravují na znovuotevření i s variantou nošení roušek.

Článek

Také provozovatelé wellness center se v důsledku pandemie covid-19 ocitli ze dne na den bez příjmů. Jedna z největších sítí wellness – společnost Infinit – nyní tratí podle majitele a šéfa Sdružení provozovatelů wellness zařízení Vlastislava Novotného každý měsíc tři miliony korun. Oproti prvním týdnům je to ale malá částka.

První týdny: desítky milionů

„Naše firma má měsíční náklady okolo 15 až 16 milionů korun. Prvních 40 nebo 45 dní nás stálo 25 milionů korun – náklady ještě z minulého měsíce běžely, ale příjmy byly nulové. Takže nám z účtu zničehonic zmizelo 25 milionů,“ popisuje Novotný.

Podobný propad cash flow hlásí i další velká síť saunových center Saunia, která za dobu uzavření poboček hlásila k 20. dubnu ztrátu 20 milionů korun. Saunia má 13 poboček po celé ČR a měsíčně každou pobočku navštívilo šest tisíc lidí.

Privátní wellness bezpečnější než fitness

I proto se provozovatelé wellness služeb spojili, aby společně dosáhli dřívějšího otevření alespoň části center a vyjednali co nejlepší a nejbezpečnější podmínky pro znovuotevření. Pro některé majitelé hotelů nebo aquaparků to totiž může být jediný možný zdroj příjmů. „Snažíme se lobbovat na všechny strany v rámci sdružení, které jsme vytvořili. Už se podařilo pár prvních úspěchů, že se otevřela sportoviště. Teď se snažíme jít postupně, aby se k otevření maséren přidalo i otevření různých privátních zón, které s tím souvisejí,“ popisuje Vlastislav Novotný.

Masérské služby se mohou podle vládního harmonogramu provozovat od 11. května. Podle provozovatelů jsou privátní zóny wellness služeb bezpečnější než například fitness centra nebo místa s větší koncentrací lidí. Podle dostupných informací se totiž vir v chlorované vodě a ve vyšších teplotách, které v saunách jsou, nešíří. Jediné větší riziko tak představují společné prostory.

„Když jsou to privátní koupele nebo vany, funguje to tam tak, že se vana po každém zákazníkovi vypouští a dezinfikuje, my navíc dezinfikujeme i veškeré potrubí v těchto vanách. Co se týká vířívek, ze studií, které jsme četli, vyplývá, že chlorovanou pitnou vodou se ten virus vůbec nešíří, takže je to sterilní. Navíc v bazénech je dvakrát chlorovaná voda a v privátních vířivkách, které mají teplotu vody nad 28 stupňů, je množství chlóru dokonce čtyřnásobné oproti pitné vodě,“ vysvětluje majitel wellness Infinit.

Provozovatelé wellness služeb počítají po znovuotevření s výraznější dezinfekcí veškerých prostor, madel, klik i ventilací, zajedno ale zatím nejsou v názoru, v jakém rozsahu centra otevřít. Někteří by po rozvolnění opatření chtěli otevřít co nejdříve alespoň část, jiní chtějí wellnes spustit až ve chvíli, kdy bude bezpečné zajistit provoz v celkovém rozsahu.

Saunování v rouškách nedává smysl, ale testuje se

Minimálně ve wellness provozech Infinit už se ale připravují na to, že saunování bude povoleno jen v rouškách, ačkoliv by takové nařízení bylo trochu nesmyslné. „Už to testujeme. Někdo je s tím v pohodě, pro někoho to není úplně ideální. Obrovská výhoda saun je ale v tom, že je tam teplota 70 i 80 stupňů a tam se prokazatelně zničí viry do jedné minuty. Už dlouhodobě si děláme stěry a zjistili jsme, že když odejde ze sauny zákazník, do minuty je ta lavice hygienicky čistá, takže když chce mít člověk stoprocentní jistotu, měl by si v sauně sednout na suchou lavici,“ popisuje Novotný.

Právě proto se podle něj v sauně dřív dělala i spoustu obřadů včetně porodů. Sauna totiž byla v minulosti jedním z mála míst, která byla hygienicky čistá.

Wellness je důležitý pro lázně

Nejistá je i situace kolem otevření bazénů. Podle Novotného by bylo v případě pozitivního epidemiologického vývoje namístě v létě zprovoznit minimálně bazény či vířivky ve venkovních prostorách. Například za dodržení podmínky 10 metrů čtverečních na jednoho zákazníka.

Na zprovoznění wellness služeb a bazénů čekají také lázně, které nemohou svým klientům nabízet léčebné procedury v těchto prostorách. Pacienty mohou prozatím přijímat jen za velmi omezených podmínek.

Reklama

Doporučované