Hlavní obsah

Savčenková se staví do role spasitelky, komentuje případ expert. Politička měla plánovat útok na parlament

Rozhovor s Markem Příhodou, vedoucím centra Borise Němcova na FF UK, ohledně zatčení Savčenkové.Video: Veronika Jonášová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nadiju Savčenkovou zatkli přímo ve sněmovně za její „protiukrajinské postoje“. Podle prokurátora se chystala pomocí granátů a min spáchat vojenský převrat.

Článek

Ukrajinská poslankyně Nadija Savčenková už nemá politickou imunitu. Této ochrany ji zbavil ukrajinský parlament a souhlasil s jejím zadržením a uvězněním.

„Její problém je v tom, že věří ve svoji zvláštní misi v ukrajinské politice a staví se do role spasitelky Ukrajiny proti všem,“ míní Marek Příhoda z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Savčenková jako uctívaná válečná hrdinka podle generálního prokurátora chystala vojenský převrat s podporou Ruska. Agenti tajné služby SBU ji vzápětí po hlasování zatkli přímo v sídle sněmovny, uvádí web listu Ukrajinská pravda.

K vydání političky bylo potřeba získat souhlas s nadpoloviční většinou, tedy nejméně 226 hlasů. Se stíháním podle agentury Interfax souhlasilo 291 poslanců, se zadržením 277 a s uvězněním 268 poslanců.

Vyšetřovatel předal Savčenkové obvinění a oznámil jí její zatčení. Savčenková se následně vyjádřila, že se chce projít místo cesty autem. Vyšetřovatel k tomu svolil a poslankyně tak společně s agenty a novináři vyrazila po svých k vazební věznici. Vylíčil to deník s další informací, že se poslankyně ještě dříve rozloučila s matkou.

Podle prokurátora chtěla spáchat atentát

Generální prokurátor Jurij Lucenko v polovině března obvinil Savčenkovou, že připravovala útok na parlament. „Máme nesporné důkazy o tom, že ukrajinská poslankyně Nadija Savčenková osobně plánovala, osobně verbovala, osobně rozdávala rozkazy, jak provést teroristický útok tady v tomto sále,“ řekl Lucenko ve sněmovně. Podle něj také chtěla použít k atentátu granáty, miny a automatické zbraně.

„Máme fakta dokazující účast Ruska jako nepřítele ukrajinského státu při předávání zbraní osobám, které plánovaly a připravovaly teroristické útoky proti nejvyššímu vedení země, pokojným obyvatelům Kyjeva, a to s cílem svrhnout ústavní zřízení,“ prohlásil Lucenko na jednání parlamentního výboru, posuzujícího žádost o vydání poslankyně.

Savčenková obvinění odmítla. Naopak tvrdila, že věděla o tom, že ji tajná služba sleduje. Schválně jí prý podstrčila náčrtek chystaného útoku na parlament, aby se SBU spolu s kamarády vysmála.

Savčenková je jednou z nejvýraznějších postav konfliktu na východě Ukrajiny. Za poslední čtyři roky si vyžádal na 10 tisíc mrtvých. Během bojů, do kterých se dobrovolně přihlásila, byla zajata proruskými separatisty a předána do Ruska. V ruském vězení následně strávila dva roky, než ji Moskva vyměnila za dva ruské vojáky. Na Ukrajině ji označili za národní hrdinku.

Od ledna 2017 se na političku valí kritika zejména kvůli výrokům o tom, že by se Kyjev měl načas zřeknout Ruskem anektovaného Krymu. Na oplátku by prý získal zpět rebely ovládaný východoukrajinský Donbas. Někteří ukrajinští politici následně žádali o vyšetřování jejích „protiukrajinských postojů“.

Reklama

Doporučované