Hlavní obsah

Šavle s 779 drahokamy nebo perlový náhrdelník. Co ukradli v Drážďanech?

Foto: AP

Šavle osázená drahokamy. Podle internetového serveru německého týdeníku Spiegel má na sobě celkem 779 drahých kamenů.

Reklama

Dvojice zlodějů se soustředila převážně na malé předměty s perlami nebo drahokamy. O obrazy ani vázy se nezajímali.

Článek

Největší loupež umění v poválečné historii. Tak se mluví o pondělní akci dvojice zlodějů, kteří se vloupali do drážďanské klenotnice Grünes Gewölbe (Zelená klenba). Z místa si odnesli šperky a drahokamy, jejichž hodnota se podle německého deníku Bild pohybuje kolem miliardy eur (25 miliard korun). Experti nicméně tvrdí, že skutečná cena je nevyčíslitelná.

Dvojice nejdříve zapálila elektrorozvaděč, aby přerušila dodávku proudu do jednoho z nejznámějších německých muzeí, a poté do budovy pronikla přes zamřížované okno. Po obou zločincích se stále pátrá.

+6

Zloději odcizili například řád polského bílého orla s drahokamy, náhrdelník se saskými perlami, šavli pokrytou drahým kamením nebo luxusní brož ve tvaru půlměsíce. Dvojice zlodějů se soustředila převážně na malé předměty, obrazy i vázy nechávala za sebou.

Policie v pondělí večer zveřejnila záběry z bezpečnostních kamer.

Záběry z bezpečnostních kamer.Video: Daniela Kučerová, Reuters

Jeden z nejcennějších kusů se zachoval

Saský ministerský předseda Michael Kretschmer v pondělí uvedl, že je věcí otřesen. „Okradena byla nejen státní sbírka, ale také my, Sasové! Naši historii nelze bez klenotnice pochopit,“ citovala DPA saského premiéra. Kretschmer dodal, že hodnotu, kterou sbírka má, po řadu staletí tvrdě vytvářeli obyvatelé Saska.

Foto: Wikimedia Commons

Zelený diamant.

Jeden z nejcennějších kusů Zelené klenby – Zelený diamant – se zachoval. Momentálně je totiž výjimečně vystaven v Metropolitním muzeu umění v New Yorku. Jde o 41karátový kousek. Za svou jedinečnou jasně zelenou barvu vděčí přirozené radioaktivitě, které byl v místě svého nálezu vystaven.

Krádež je již druhou významnou loupeží v Německu v posledních letech. V roce 2017 zloději ukradli největší zlatou minci na světě ze zdejšího Bodeho muzea. Stokilogramové platidlo mělo hodnotu kolem 3,75 milionu eur (96 milionů Kč) a zatím se nenašlo. Vzácná mince o průměru 53 centimetrů a tloušťce tří centimetrů vznikla v roce 2007 v Kanadě a na světě existovala jen v pěti exemplářích.

Zástupkyně generální konzulky v Drážďanech Lenka Konšelová pro Seznam Zprávy v pondělí uvedla, že podle Společného centra česko-německé spolupráce v Petrovicích „na česko-saské hranici nejsou kvůli krádeži v klenotnici zesíleny policejní kontroly“.

Reklama

Doporučované