Hlavní obsah

Sazby hypotečních úvěrů jsou nejvyšší za posledních 10 let

Během celého roku rostla průměrná výše hypotéky, v prosinci 2018 dosáhla 2 274 871 korun.Video: Karolína Štuková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Průměrná úroková sazba hypoték v prosinci stoupla na 2,91 procenta z listopadových 2,78 procenta. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu.

Článek

Hypotéky tak zdražily nejrychleji za posledních deset let. Na minimu byla sazba v prosinci 2016, a to na 1,77 procenta. Loni v lednu byla na 2,28 procenta. Zájem o hypotéky v prosinci opadl.

V posledním měsíci roku 2018 bylo sjednáno 6 565 hypotečních úvěrů, o 2 052 smluv méně než v listopadu. Počet podepsaných hypotečních úvěrů klesl i v meziročním srovnání, a to o 2 786. V prosinci 2018 si lidé takto půjčili 14,94 miliardy korun, což je o 4,56 miliardy méně než v listopadu. Meziroční pokles činil 5,2 miliardy korun.

ČNB prověřila banky a pojišťovny, kvůli hypotékám a úvěrům budou odvádět víc do rezerv

„V závěru minulého roku již banky neměly žádný důvod otálet se zvyšováním sazeb a průměrné sazby se velmi rychle přiblížily ke tříprocentní hranici. Objemy hypotečních úvěrů zůstávají relativně silné díky stále rostoucím cenám nemovitostí. Před rokem a půl se do jen mírně nižšího objemu vešlo o desetinu více úvěrů,“ uvedl hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl.

Během celého roku rostla průměrná výše hypotéky, v prosinci 2018 dosáhla 2 274 871 korun. Klienti bank si tedy půjčují o více jak 120 000 korun víc než v lednu loňského roku. Nižší zájem o hypoteční úvěry je dán především úbytkem kvalitních nemovitostí na trhu, upozornil obchodní ředitel realitní společnosti Bidli Roman Weiser. Pramení podle něj z nedostatečné výstavby hlavně ve velkých městech, kde mohou ceny nemovitostí stále ještě růst. I z toho důvodu neočekává cenový propad, trh maximálně lehce zpomalí. Počet sjednaných hypoték klesá také proto, že na ně dosáhne méně lidí, podotkl.

Reklama

Doporučované