Hlavní obsah

Sazka Group sílí v Řecku. Už má skoro polovinu tamní loterijní společnosti

Sazka Group patří k největším loterijním firmám v Evropě.

Reklama

Česká loterijní skupina Sazka Group dál posiluje v zahraničí. V řecké firmě OPAP přikoupila podíl za půl miliardy korun. V současné době tak ovládá téměř 45 procent loterijní firmy, která je v Řecku největší.

Článek

Sazka Group podnikatele Karla Komárka rozšířila svůj podíl v největší řecké loterijní skupině OPAP. Sazka v současnosti společnost kontroluje a je jejím největším akcionářem. Postupně však navyšuje svůj podíl a hodlá v tom pokračovat i do budoucna.

„Nakupujeme akcie na volném trhu a od konce roku 2019 také čerpáme tzv. scrip dividendy (dividendy vyplácené ve formě nově vydaných akcií, pozn. red.), abychom zvýšili svůj podíl, a budeme v tom zřejmě pokračovat,“ uvedla pro SZ Byznys ředitelka vztahů s investory Lena Thakkar.

Podle aktuálního finančního reportu Sazka Group ve 2. čtvrtletí 2021 zatím navýšila svůj přímý podíl ve společnosti OPAP o 0,44 procenta na 11,65 procenta prostřednictvím nákupů na volném trhu. V důsledku toho se podíl Sazky Group v OPAP zvýšil na 44,55 procenta. Celková částka zaplacená za nabyté akcie v druhém čtvrtletí činila 19,2 milionu eur (490 milionu korun).

Řecký OPAP má v současnosti tržní kapitalizaci 118 miliard korun, což je dvojnásobek toho, za kolik se firma obchodovala na konci loňského roku. A ti i přesto, že kvůli pandemické situaci zůstávaly v Řecku a na Kypru uzavřené prodejny a herny OPAPu téměř ještě celé první čtvrtletí roku 2021 a otevírat se začínají až od začátku dubna.

Čistý zisk společnosti Sazka Group ze skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl o 44 procent na 35 milionů eur (887 milionů korun). Hrubé tržby z přijatých sázek stouply o 30 procent na 526 milionů eur (13,3 miliardy korun).

Sazka Group stoprocentně vlastní českou společnost Sazka a má podíly v dalších evropských sázkových firmách. Loni v červnu se stala většinovým majitelem rakouské loterijní společnosti Casinos Austria, když v ní zvýšila svůj podíl na 55,48 procenta. Sazka Group také vlastní 32,5 procenta v italské společnosti LottoItalia.

Reklama

Související témata:

Doporučované