Hlavní obsah

Sázka na britské podniky se prý nyní vyplatí, poprvé od brexitu

Foto: Shutterstock.com

Londýnská burza. Ilustrační obrázek.

Reklama

Analytici investiční banky JP Morgan věří v budoucnost britských podniků a jejich akcií. Poprvé od referenda o brexitu před více než pěti lety. Jsou podle nich nyní velmi levné a sázka na ně se vyplatí.

Článek

Analytický tým jedné z nejstarších a nejvýznamnějších investičních bank na světě uvádí, že investoři dostali dobrou příležitost k nákupu britských akcií po jejich současném pádu na „téměř rekordně levné“ hodnoty po letech zmatků kolem brexitu a koronavirové pandemie.

Podle analytiků banky se britské akcie nyní prodávají za výhodné ceny po období výrazně podprůměrných výnosů. Britský trh prý ale bude odolnější než jeho globální konkurenti, kde výrazný osmnáctiměsíční růst již zpomaluje, a současný nákup by se tak mohl vyplatit.

Analytici JP Morgan tvrdí, že akcie londýnské burzy se stále vzpamatovávají z výrazných ztrát, které utrpěly na jaře loňského roku, kdy trhy ovládla obava z pandemie koronaviru. V budoucnu by se jim však mělo podle analytiků dařit mnohem lépe.

„Britské akcie by mohly být odolnější vůči globálním akciovým trhům, které již nevykazují takové dramatické pohyby směrem vzhůru, jak jsme mohli sledovat dříve,“ prohlásil Mislav Matejka, hlavní akciový stratég banky.

Růst akcií byl podle JP Morgan brzděn obavami z odchodu země z Evropské unie, ale rovněž nedostatkem technologických titulů na londýnské burze, které rychle rostou a pohánějí růst akcií ve Spojených státech.

Bude se britským akciím dařit?

Zatímco akciový index S&P 500 zahrnující akcie 500 největších na burze obchodovaných podniků v USA od referenda o brexitu, konaném 23. června 2016, posílil k dnešnímu dni o více než 120 procent, tak jeho londýnský protějšek FTSE 100 přidal pouhých 13 procent.

Foto: voženílek, Seznam Zprávy

Britské akcie od referenda o brexitu zaostávají výrazně za těmi americkými.

Pohled Jiřího Tylečka, analytika brokerské společnosti X-Trade Brokers, na britské akcie ale na rozdíl od analytiků JP Morgan není příliš příznivý. „Britské akcie jsou obecně přijatelné díky tomu, že jsou relativně levné, respektive ostatní trhy jsou drahé. Ale dle mého názoru ocenění odpovídá. Od referenda o brexitu se hlavní britský akciový index FTSE 100 vyvíjel hůře než většina hlavních světových indexů,“ tvrdí analytik.

„Letos se z hlavních indexů, pokud nepočítáme Čínu, vyvíjí hůře jen španělský IBEX“, říká Tyleček. Podle něj jsou americké akcie sice dražší, ale svým vlastníkům zároveň více přinášejí.

„Z pohledu finančních ukazatelů vyplývá, že mezi nejvíce podhodnocené firmy na britském trhu patří Aviva, British American Tobacco nebo BAE Systems,“ přiznává ale Tyleček. Akcie těchto firem by tak opravdu mohly růst.

Reklama

Související témata:

Doporučované