Hlavní obsah

Sázka na luxus nevyšla. Kolik prodělal Andrej Babiš na francouzské Riviéře

Foto: Profimedia.cz

Na projektu restaurace se podílela i Babišova manželka Monika – navrhovala interiér.

Reklama

Restaurace Paloma ve francouzském Mougins, která se chlubila michelinskými hvězdičkami, končí.

Článek

Prázdninová destinace pro rodinu českého premiéra. A souběžně statusová záležitost: součást obrazu úspěšného podnikatele, který nesází jen na zásobování českých ledniček párky z Kostelce.

To všechno plnila pro Andreje Babiše luxusní restaurace Paloma v malém francouzském městečku Mougins na francouzské Riviéře. Jak již Seznam popsal, dnes, po pěti letech provozu, zavřela.

Zástupce vedení Palomy, která na jaře tohoto roku ztratila jednu ze dvou michelinských hvězd, místním médiím řekl, že podnik dlouhodobě prodělával. „Utopilo se v něm několik milionů eur,“ řekl Jakub Šíp.

Jaká jsou konkrétní čísla?

Vloni prodělala společnost Exorep, která Palomu provozovala, 458 tisíc eur. A byla to od roku 2014 nejmenší ztráta.

Celkem od té doby prohospodařila restaurace v městečku nedaleko filmového Cannes přes 4,7 milionu eur (což je podle aktuálního kurzu přes 120 milionů korun).

Redakce Seznamu čísla zjistila z francouzského obchodního rejstříku. A to jsou jen účetní ztráty. V nich nejsou započítány všechny peníze, které bylo potřeba zainvestovat do zprovoznění restaurace, kdy jen na počátku šlo do interiéru a zařízení kuchyně na 65 milionů korun.

Prodělečné jsou i další firmy sídlící v Mougins a patřící do svěřenských fondů premiéra Babiše. Ty vede také Jakub Šíp a přímo souvisejí s podnikáním restaurace – zabývají se například ubytováním či propagací. Za šest let od roku 2013 společnosti I.M.O.R.E.P. (mateřská firma Exorepu) a I.M.O.D.I.M. nahromadily ztráty přes 12,8 milionu eur (zhruba 330 milionů korun).

Obě přímo spadají pod společnost IMOBA, která spravuje i proslulou Farmu Čapí hnízdo.

U ní čísla za loňský rok ještě nejsou k dispozici. Na rozdíl od Agrofertu zatím „druhá noha“ premiérova podnikání, tedy koncern SynBiol, jehož součástí je i IMOBA, zatím nezveřejnil své hospodaření v obchodním rejstříku.

Ale i pro SynBiol platí totéž, co pro Agrofert. Tedy, že nevydělávající projekty nedostávají druhou šanci. To je třeba případ prémiového, leč ztrátového Pražského řeznictví. Čtyři prodejny, které holding otevřel po Praze, už zavřely. Projekt se snažil prezentovat jako malý místní řezník, který neprodává výrobky Agrofertu.

Hospodaření Agrofertu se totiž v loňském roce citelně propadlo. Tržby sice zůstaly na přibližně stejné úrovni necelých 160 miliard. Zisk ale klesl ze 4,5 miliardy korun na necelých 1,7 miliardy. Přitom dotace pro více než 200 firem z rodiny Agrofert převýšily sumu výdělku, když dosáhly 1,8 miliardy korun.

Podobný příběh jako na francouzské riviéře už Andrej Babiš a jeho firmy mají za sebou ve Spojených státech. I tam se pokusili prorazit s luxusní restaurací. A to v Miami na Floridě. Na přímořském bulváru Ocean Drive začal fungovat před osmi lety pod křídly společnosti IMOBA moderní podnik Miami Beach Caffé & Restaurant. Recenzenti na kuchyni šéfkuchaře Luďka Munzara pěli chválu, ale restaurace s vybranými evropskými pochoutkami vměstnaná mezi fast-foody nezaujala dost zákazníků.

Už dva roky po jejím spuštění si při vzácné zmínce o tomto podniku Babiš, který si v Miami i pořídil byt, postěžoval, že je ztrátový. O tři roky později již na místě Miami Beach Caffé & Restaurant stál steakhouse.

Reklama

Související témata:

Doporučované