Hlavní obsah

Sázkařská aféra dohnala Jablonského až po 8 letech. FIFA mu zastavila činnost

Foto: Profimedia.cz

David Jablonský na archivním snímku z roku 2015 ještě v ligovém dresu Teplic. Ještě o 3 roky dříve se právě v teplickém dresu nedokázal vyhnout nástrahám sázkařské mafie a nechal se zangažovat do přípravy manipulace duelu Juniorské ligy.

Reklama

V roce 2012 se David Jablonský podílel na pokusu zmanipulovat mač Juniorské ligy mezi Teplicemi a Plzní. Až nyní se za to dočkal trestu od fotbalových orgánů a institucí. FIFA mu zastavila činnost na rok a půl, do konce roku 2021.

Článek

V úvodu nové sezony se ještě David Jablonský objevil v sestavě Cracovie Krakov ve dvou utkáních polské ligy, v duelu tamního poháru a v předkole Evropské ligy byl u porážky 0:2 v Malmö. Tím ovšem Jablonského fotbalové aktivity končí, a to až do silvestra příštího roku.

Činnost na toto období mu ve všech zemích zakázala Mezinárodní fotbalová federace FIFA, která vůči prohřeškům v oblasti takzvaného „match-fixingu“, tedy manipulování zápasů kvůli „cinklým“ sázkám, vykazuje nulovou toleranci.

Než se ovšem případ na stůl disciplinární komise FIFA letos na jaře dostal, uplynulo v Ohři protékající Jablonského rodným Sokolovem opravdu hodně vody, měřeno od okamžiku hráčova prohřešku. Již je ale rozhodnuto, v pátek dostal Jablonský a jeho klub Cracovia Krakov oficiální vyrozumění z FIFA, že hráč je distancovaný. Nesmí nyní hrát zápasy ani trénovat s týmem.

Co David Jablonský provedl? Jak vyplynulo u soudu, v listopadu 2012 se tehdy 21letý stoper nechal bývalým spoluhráčem Janem Hanzalem zlákat k tomu, aby se podílel na přípravách manipulace utkání Juniorské ligy mezi Plzní a Teplicemi. To vše na objednávku Mariána Dirnbacha, spojky na slovenskou odnož sázkařské mafie, jež byla zase pro změnu dirigována až z jihovýchodní Asie.

Policie zajistila záznamy telekomunikačního provozu, který Jablonský vedl ještě cestou na utkání, v klubovém autobusu. „Pecka, to je lepší, ty vole,“ potěšila ho zpráva o změně v instrukcích. Už nebylo zapotřebí, aby na objednávku mafie padlo v utkání 5 či více gólů, ale postačilo i to, když se v sítích, ať už na jakékoli straně, zatřepetají alespoň 4 balony.

Hanzal měl pro Jablonského i další pokyny: „Budu stát u (rohového) praporku a kdybych během zápasu odešel, tak se to kvůli kurzu zrušilo.“ Na to Jablonský reagoval větou: „Hlavně ať máme těch 7000 éček.“ Při tehdejším kurzu to odpovídalo částce 177 500 korun, kterou měli podle všeho Hanzal, Jablonský a další přímí účastníci plánované akce společně zinkasovat.

Leč nestalo se. Na poslední chvíli sázkové kanceláře stáhly zápas ze svých nabídek. A Marián Dirnbach v hovoru s Hanzalem logicky také všechno stornoval: „Celé to zruš, někdo to hrál na opačnou stranu, zrušili celý zápas.“

Jablonský už se tedy nemusel nervovat, jak naplní další požadovanou podmínku komplotu, a sice, aby dva góly v utkání padly v prvním a dva ve druhém poločase.

Tohle všechno zaznělo u strakonického okresního soudu až zkraje ledna 2017. Do té doby se mohla veřejnost jen dohadovat, oč konkrétně v jeho případě běží.

V aféře bylo tehdy obžalováno celkem 22 osob, členů různých skupin, které zkoušely manipulovat zápasy nejvyšší soutěže i poháru, ale především Juniorské ligy tak, aby ten, kdo o dohodnutém scénáři věděl dopředu, mohl vsadit a hodně vydělat.

Nejznámějšími účastníky aféry byli někdejší liberecký brankář Zbyněk Hauzr a právě David Jablonský, který se prosadil do ligového kádru Teplic a později putoval po zahraničních angažmá. Právě trestní stíhání ve věci cinklých sázek podle všeho zhatilo úmysly Sparty přivést ho na Letnou, kde o něj svého času hodně stál trenér Zdeněk Ščasný.

Srovnejme si události do časové osy. Zápas ohrožený manipulací se hrál na podzim 2012. Policie monitorovala fotbalové podvodníky dál a obvinění z trestných činů jim rozdala až na podzim 2013. Hlavní líčení se u strakonického soudu započalo až v roce 2016, skončilo ve většině případů rozdáním podmíněných trestů a vyměřením pokut. To vše na podzim 2018.

A odvolací řízení u krajského soudu skončilo pro Jablonského pravomocným rozsudkem až v listopadu 2019. Soud shledal tohoto fotbalistu vinným a vyměřil mu roční podmíněný trest se zkušební dobou 1,5 roku. Navrch přidal peněžitý trest 20 000 korun.

Fotbalová asociace ČR se ve většině případů rozhodla vyčkat se svými disciplinárními opatřeními právě až na pravomocné rozsudky soudu. Potrestat pak mohla jen ty viníky, kteří ještě zůstávali v řadách FAČR.

Což nebyl případ Davida Jablonského, protože jmenovaný od července 2016 působil v zahraničních soutěžích. Hrával ruskou ligu za Tom Tomsk, pak za Levski Sofia, loni v létě přešel do krakovské Cracovie.

Fotbalová asociace ČR začala v případu Jablonský konat až letos, poté, co na webu Seznam Zpráv vyšel článek o tom, že Jablonský je od listopadu pravomocně potrestán a odsouzen. Generální sekretář Jan Pauly uvědomil FIFA. A pak se zase několik měsíců čekalo na verdikt její disciplinární komise.

Mezi Jablonského odhaleným prohřeškem a datem potrestání tak uplynulo takřka 8 let. Po celou tu dobu mohl Jablonský díky nekonečným průtahům hrát a vydělávat si tedy jako profesionální fotbalista. V říjnu oslaví 29. narozeniny.

„Jestli voláte kvůli Jablonskému, tak to nechci komentovat. Ale jestli to někoho potěší, tak dostal zákaz činnosti,“ napsal reportérovi Seznam Zpráv v SMS zprávě hráčův agent Martin Hrdlička.

Zda se Jablonský odvolá, například k Mezinárodní sportovní arbitráži CAS v Lausanne, agent zatím neví. „Rozhodnutí (FIFA) je z večerního pátku, ještě jsme se nerozhodli,“ reagoval Martin Hrdlička, který je zároveň předsedou Ústeckého krajského fotbalového svazu.

Jablonského váže ke Crakovii profesionální kontrakt do léta 2022. „Klub se dosud nevyjádřil, zda platnost smlouvy vzhledem k novým okolnostem ukončí, nebo zda se zachová nějak jinak,“ říká polský sportovní novinář Grzegorz Rudynek z redakce listu Przeglad Sportowy.

Reklama

Související témata:

Doporučované