Hlavní obsah

Sbírka umění miliardáře Rockefellera vydělala na aukci rekordní sumy

Sbírka umění od miliardáře Rockefellera vydělala rekordní sumyVideo: Redakce Seznam, AP

 

Reklama

Sbírka uměleckých děl amerického miliardáře Davida Rockefellera vydělávala rekordní sumy hned na začátku aukce. Její celkový výtěžek za první den činil téměř 14 miliard korun. Jde tak o nejdražší soukromou sbírku.

Článek

Ve středu proběhla v newyorské aukční síni Christie’s dražba uměleckých předmětů ze sbírky miliardáře Davida Rockefellera. Ten zesnul loni v březnu a za svůj 101 let dlouhý život nashromáždil díla od klasiků jako jsou Claude Monet, Pablo Picasso či Henry Mattise.

Prodané kusy vydělaly již během prvního dne 650 milionů dolarů (zhruba 14 miliard korun). Překonaly tak rekord výtěžku z roku 2009, který dosud držela sbírka módního návrháře Yvese Saint-Laurenta. Vydělala 373 milionů eur (více než 9,5 miliardy korun).

Nejdražším vytěženým obrazem se stala Dívka s květinovým košem od Pabla Picassa. Květinářka z pařížské čtvrti Montmartre je na něm vyobrazena v podobě aktu s kyticí rudých růží. Picasso obraz namaloval v roce 1905, tedy pouhý rok poté, co se usadil v Paříži. Před Rockefellerem obraz vlastnila spisovatelka Gertrude Steinová, která dílo koupila přímo od autora.

Rekordní sumy nevydělal na aukci pouze Picasso. Vysoké částky dosáhl také obraz Lekníny v květu od Claudea Moneta. Jeho cena se vyšplhala na 84,7 milionu dolarů. Akt Odaliska s magnoliemi byl s částkou 80,8 milionu dolarů nejdražším obrazem od Henriho Matisse. Obraz Vlna od Paula Gauguina se dostal na sumu 35,2 milionu dolarů. Nejdražším Delacroixovým obrazem je Tygr s želvou. Nový majitel za něj dal 9,9 milionu dolarů.

Výtěžek z dražby půjde na dobročinné účely. Zájemci mohou kupovat předměty z Rockefellerovy sbírky na aukci do čtvrtka a na internetu do pátku.

Některé kusy z Rockefellerovy sbírky byly v rodině po několik generací. Zajímavý je v tomto ohledu například porcelánový servis na dezerty, který si Napoleon vzal do exilu. Mnozí odhadují, že jeho cena v aukci vystoupá až na miliardu dolarů.

Sbírka celkově zahrnovala asi 1500 předmětů. Americký bankéř, průmyslník a filantrop David Rockefeller umělecké předměty sbíral se svou ženou Peggy, jež zemřela v roce 1996. Oba manželé spolu žili více než 50 let.

Rodinný podnik založil v 60. letech 19. století Davidův dědeček John Davison Rockefeller (1839–1937), který vybudoval takřka z ničeho mocné průmyslové impérium Standard Oil. Velkou část života se věnoval charitě, podporoval vědu, školství či zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Doporučované