Hlavní obsah

Sbírka ústeckého muzea se rozšířila o multikáru ze zoo

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Netradiční exponát převzali dnes do svých sbírek historici ústeckého muzea. Po 33 letech služby v zoologické zahradě zamířil do jeho depozitáře nákladní vůz Multicar, který mohli diváci zahlédnout ve filmu Dva lidi v zoo.

Článek

ČTK o tom informoval kurátor sbírky techniky Martin Krsek.

Vůz byl vyroben v roce 1987 v tehdejší Německé demokratické republice. Na obálce technického průkazu je znak Československé socialistické republiky. Ze zápisů je zřejmé, že prvním majitelem auta byla ústecká zoo. Když se tu v roce 1989 natáčel film Marie Poledňákové, dostala vedle místních orangutanů, slonů a dalších exotických zvířat svou roli i multikára. „Měli jsme dvě a vlastně tam hrála ta druhá, kterou ještě udržujeme v provozu. Ale potom, co u prvního stroje odešel motor, jsme spoustu dílů prohodili. Takže třeba celá kabina je zrovna skutečně z filmu,“ uvedl mistr dopravy Zoo Ústí nad Labem Jaroslav Havlíček.

Auto neslo ve snímku bílo černý zebří nátěr a objevilo se mimo jiné v akčním záběru záchrany hlavního dětského hrdiny, který se topil v jezírku s hrochy. „Je to možná netradiční sbírkový předmět, ale určitě pro budoucí generace zajímavá regionální památka na zoologickou zahradu, která v dějinách tohoto města plní roli jedné z největších atrakcí už od roku 1908,“ uvedl Krsek.

Muzeum města má ve sbírkách i další artefakty spojené s historií zoo, a to od nejstarších památek na éru první středoevropské ptačí rezervace ústeckého obchodníka a průkopníka ekologie Heinricha Lumpeho po pozůstatky ikonických zvířat. V přírodovědných sbírkách je například kostra nedávno uhynulé slonice Kaly, roh nosorožčí samice Zamby nebo kosterní preparát a vycpanina orangutana Ňuňáka, což byl zvířecí hrdina filmu Dva lidi v zoo.

Reklama

Doporučované