Hlavní obsah

Sbohem, Adobe Flash. Software pojede do konce roku

Foto: Flickr

Ilustrační fotografie

Reklama

Programu pro přehrávání videí Flash Player definitivně odzvonilo. Společnost Adobe oznámila datum jeho ukončení. Přehrávač, který z devadesátých let pamatují hlavně pamětníci, bude fungovat do 31. prosince 2020.

Článek

Společnost Adobe hrozila koncem softwaru Adobe Flash Player už v roce 2017. Nyní oznámila datum, kdy multimediální platformu definitivně uzavře. Stane se tak poslední den roku 2020.

Od roku 2021 již nebude možné Flash Player nainstalovat, ani stáhnout. Adobe bude v tomto přehrávači blokovat veškerý obsah. Uživatele, kteří mají Adobe Flash stále nainstalovaný, bude společnost nabádat k tomu, aby jej odinstalovali.

Relikt minulého století

Adobe Flash Player je software určený k přehrávání filmů, animací a her. Přehrávač původně vytvořila společnost Macromedia, nyní je však distribuovaný počítačovou firmou Adobe.

Kdysi Adobe Flash používaly stovky milionů lidí po celém světě. Podle statistik webového prohlížeče Chrome používalo Flash Player v roce 2014 asi 80 procent uživatelů, kteří ho měli nainstalovaný. O čtyři roky později se však jejich počet propadl na osm procent.

Přehrávač byl populární hlavně v devadesátých letech minulého století. Později však začala popularita Adobe Flash upadat, když se na trhu začaly objevovat jiné platformy a nové standardy, jako je HTML 5.

Jobs ho odepsal před deseti lety

Zakladatel společnosti Apple Steve Jobs předpovídal začátek konce Flash Playeru už v roce 2010. Tehdy zveřejnil otevřený dopis, v němž vysvětloval, proč na iPadech, iPhonech a ostatních zařízeních od Applu nebude Flash podporován. Vzhledem k tomu, jak jsou produkty Apple populární, přišel Adobe o velkou příležitost.

Mezi důvody Jobs uvedl, že hlavním minusem Flash Playeru je nedostatek kontroly ze strany firmy Adobe a dostupnost funkčnějších alternativ pro mobily. Adobe Flash Player se také často objevoval v hledáčku kyberzločinců, kteří jej napadali.

Na Flash Player ve svých začátcích spoléhal například server YouTube, který s jeho pomocí začal streamovat videa do celého světa.

Reklama

Doporučované