Hlavní obsah

Sbohem pro Internet Explorer. Terč vtipů o rychlosti prohlížečů končí

Ilustrační fotografie.

Reklama

Téměř přesně za rok se Microsoft definitivně rozloučí s jedním ze svých dětí. Prohlížeč Internet Explorer zprvu patrně fungoval, jak měl, po čase ale nezvládl držet krok s konkurencí. A uživatelé internetu to nenechali bez trestu.

Článek

Microsoft konečně zabil Internet Explorer, píše britský deník The Independent. Přesný termín ukončení veškeré podpory prohlížeče podle samotného technologického giganta vychází na 17. srpna 2021.

Světlo světa přitom známý program poprvé spatřil před čtvrt stoletím, 16. srpna 1995. Z toho vyplývá, že mateřská společnost pošle své první webové dítě na digitální věčnost den poté, co „oslaví“ 26. narozeniny.

Blogový příspěvek společnosti, který je svým způsobem parte, zároveň oznamuje, že první sbohem poslední verzi, tedy Internet Explorer 11, dá už letos na konci listopadu internetová aplikace Microsoft Teams. Ode dneška za rok ho pak přestane podporovat celý balík služeb známý pod koncovkou 365.

Náhrada z otevřeného sofwaru

Jako náhradu za program nabízí Microsoft svůj nový lednový Edge, který už od pohledu vychází ze známějšího Google Chrome, a také se podle magazínu Forbes umístil za konkurenčním webovým prohlížečem v popularitě hned na druhém místě. Nutno ovšem dodat, že výchozí software od konkurence Chromium je k dalšímu vývoji volně přístupný všem. Staví na něm třeba i Opera nebo Avast Secure Browser.

„Přestože víme, že tato změna bude pro některé z uživatelů těžká, věříme, že zákazníci vytěží z Microsoft 265 nejvíc, když budou používat nový Microsoft Edge,“ uvádí firma na svém blogu a dodává, že je „oddaná pomoci tomu, aby udělala tento přechod nejhladší, jak jen je možné“.

Vzpomínáme – formou módu

Technologická společnost takto zdůraznila, že své investice do Internetu Explorer 11 „respektuje“, a ve svém novém prohlížeči nabízí mód IE, ve kterém bude možné spustit aplikace závislé na postupně rušené poslední verzi webové klasiky.

Podnik spoluzaložený Billem Gatesem a Paulem Allenem nicméně 9. března 2021 vyřadí také starší verzi Edge. Tím, a ukončením svého prvního programu, chce prý předejít tomu, aby nadále pod jeho značkou fungovaly dva aktivní prohlížeče naráz.

„Internet Explorer je nejlepší prohlížeč pro stahování jiných prohlížečů,“ píše se v jednom ze vtipů, které o programu kolují na stránkách s anekdotami. Přitom ještě v roce 2009 podle serveru StatCounter s podílem okolo 60 procent dominoval mezi uživateli po celém světě. Google Chrome tehdy těsně pod dvěma procenty teprve začínal. Dnes se ovšem jejich role a čísla obrátily.

Dalo se to čekat

Ukončení kultovního prohlížeče od Microsoftu bylo nasnadě už roky, dodává The Independent. Předchozí verze číslo 8, 9 a 10 se odmlčely v roce 2016, tedy rok poté, co firma představila tehdejší novinku Edge.

Přechod technologického giganta od uzavřeného programu k prohlížeči vystavěném na otevřeném softwaru Chromium může mít podle britského listu v budoucnu pro otevřenost internetu velký význam. Zmiňuje to třeba ve vztahu k nedávnému sporu mezi americkou vládou a čínskou aplikací pro sdílení videí TikTok.

Reklama

Doporučované