Hlavní obsah

Sbohem, roušky. Jak to bude od příštího týdne s jejich nošením

Foto: Profimedia.cz

Češi se dočkali - od středy můžou roušky odložit i ve vnitřních prostorách a MHD.

Reklama

Od středy 1. července padne plošná povinnost nosit roušku ve všech vnitřních a venkovních prostorách. Lokality, kde právě bují nové případy koronaviru, si ale na rozvolnění pravidla ještě počkají.

Článek

Češi začali roušky povinně nosit přibližně v půlce března, kdy zákaz vycházení bez zakrytého nosu a úst vyhlásila vláda. Od té doby opatření několikrát změkčovala. Výrazné rozvolnění přišlo například 25. května, po tomto datu platí povinnost roušek v MHD nebo v obchodech a dalších vnitřních veřejných prostorách.

Jinak Češi roušky čím dál častěji sundavají nebo pravidlo různě obcházejí. Od 1. července už ale nebudou muset. Denní nárůst nakažených se týká konkrétních ohnisek, například Karviné, některé lokality naopak už týdny neohlásily žádný nový případ. Od plošných restrikcí se proto přechází k lokálním. Ministerstvo zdravotnictví chce více apelovat na individuální odpovědnost a zacílit tam, kde problém přetrvává.

„Nošení roušek ve vnitřních prostorech nebo prostředcích hromadné dopravy by zůstalo už jen v regionech s vyšší incidencí covid-19. Budeme průběžně situaci v regionech vyhodnocovat a v případě, že se někde zvýší počet případů, místní hygiena přijme v dané lokalitě nezbytná opatření tak, aby situace v Česku zůstala pod kontrolou jako doposud,“ uvedl minulý týden ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Kde hranice pro stanovení rizikové a tedy automaticky i „zarouškované“ oblasti bude?

Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové nejde o jediný údaj, ale spíš spektrum faktorů, které budou krajští hygienici zvažovat - podle dat, trendů vývoje nákazy nebo i znalosti místní situace. Aktuálně by tak povinné roušky mohly zůstat v lokálních ohniscích, jako je Praha, Karvinsko, Frýdecko-Místecko nebo Liberecko.

Právě z těchto míst se stále hlásí až desítky nových případů denně. Koordinátor skupiny pro rozvolňování karanténních opatření a epidemiolog Rastislav Maďar nicméně už dříve uvedl, že ani v takových místech by nemusela být od července opatření stejně přísná jako doposud.

O přesnějším scénáři ve čtvrtek jeho pracovní skupina jednala a své závěry předala ministrovi. Ten ale zatím nechtěl bližší informace sdělovat.

„V tuto chvíli situaci analyzují epidemiologové. Veřejnost bude včas informována o tom, v jakých regionech daná opatření zůstanou,“ reagovala na dotaz Seznam Zpráv mluvčí ministerstva Klára Doláková.

K věci se nechtěl vyjádřit ani epidemiolog Maďar, už dříve však naznačil, že by roušky mohly zůstat povinné spíše jen ve veřejné dopravě. Vše nicméně bude záviset i na situaci a nařízení příslušných hygieniků, roušky proto minimálně ze zavazadel lidí cestujících po republice nezmizí.

„Osobně bych to v Praze udělal tak, že povinnost je nosit zatím ponecháme v MHD. Myslím, že by nemusely být nezbytně nutné ve vnitřních prostorách,“ řekl pro Lidové noviny Rastislav Maďar.

„Roušky tedy zatím nemůžeme zcela odložit, ale budeme je mít u sebe. Třeba i my Ostraváci, kteří máme blízko Karvinou… Péče o roušky se nakonec může hodit i na podzim, kdy možná opět vznikne silné doporučení je nosit alespoň v době nejhorší části sezony akutních respiračních nákaz,“ řekl Rastislav Maďar novinářům už minulý týden.

Kde bude rouška povinná a jak vypadá situace v jednotlivých lokalitách Česka, by se lidé měli dozvědět na webu Ministerstva zdravotnictví.

Foto: MZČR

Pravidla pro nošení roušek od 1. 7. 2020. (zdroj: MZČR)

Reklama

Související témata:

Doporučované