Hlavní obsah

Scaramucci končí v Bílém domě už po deseti dnech

Podnět ke Scaramucciho odvolání dal nový personální šéf Bílého domu John Kelly.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Americký prezident se rozhodl odvolat nového šéfa komunikace Bílého domu Anthonyho Scaramucciho. Podle informací amerických médií k tomu dal podnět nově jmenovaný personální šéf John Kelly.

Článek

Scaramucci byl do funkce jmenován teprve před deseti dny, nyní končí. Dříve v rozhovoru pro časopis New Yorker ostře kritizoval Trumpova hlavního stratéga Steva Bannona a bývalého personálního šéfa Bílého domu Reince Priebuse. Oba muže v rozhovoru urazil také sprostými výrazy. Bílý dům potvrdil, že sám Scaramucci dospěl k názoru, že by měl odejít.

„Pan Scaramucci cítil, že je nejlepší nechat personálnímu šéfovi Johnu Kellymu volný prostor a umožnit mu vybudovat svůj vlastní tým," uvedl dnes Bílý dům v prohlášení. Z oficiálního sídla amerického prezidenta ho ale podle médií musela vyvést ochranka.

Scaramucciho, který je bývalým finančníkem z Wall Street, jmenoval prezident do svého týmu předminulý týden. Krátce poté nový šéf komunikace překvapivě obvinil Priebuse z úniků informací a vyzval Federální úřad pro vyšetřování, aby se jeho jednáním zabýval. Priebus také posléze Bílý dům opustil. Na postu tiskového mluvčího skončil v souvislosti s angažováním Scaramucciho Sean Spicer.

Nejnovější změna je jen další z mnoha, které se v poslední době udály na klíčových postech v okolí prezidenta a v jeho administrativě. Pozorovatelé poměry v Bílém domě označují za chaos, což Trump při uvedení Kellyho do funkce odmítl a řekl, že vše běží velmi dobře.

Reklama

Související témata:

Doporučované