Hlavní obsah

Scénář pro covidový podzim v Česku. Jak budou fungovat obchody a hospody

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Restaurace by při zhoršení situace mohly fungovat jen pro rezervované osoby.

Reklama

Scénáře pro nejkritičtější vývoj šíření koronaviru v Česku počítají s možností zavedení výdejních okének v obchodech nebo omezení počtu hostů v restauracích pomocí rezervací.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Počty nakažených koronavirem znovu stoupají a Ministerstvo zdravotnictví pracuje se třemi plány vývoje.

„Jeden plán je optimistický, druhý realistický a třetí kritický. Od kritického jsme daleko. V tuhle chvíli jsme někde na zlomu toho optimistického a realistického. Ale není to tak jako v případě PES, že se při incidenci stane tohle a potom tohle. Jeden samotný údaj ztrácí na síle díky očkování. Je třeba říci, že čím vyšší proočkovanost v rámci krajů, tím případně budou menší zásahy do nich. Pokud máme vysokou proočkovanost v některém z krajů, tak samozřejmě tam potom můžeme pracovat daleko opatrněji s opatřeními,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí resortu Daniel Köppl.

Odmítl, že by ministerstvo nemělo systém opatření, který by při zhoršení situace použilo k zastavení nákazy.

„On je relativně připravený a hotový, nicméně není to zveřejněné a hlavně to není udělané tak jako předtím, kdy byl jeden údaj, kterého jsme se drželi. Je to plovoucí a prvků je spousta. Co je navíc důležité si uvědomit, máme novou situaci právě v tom, že máme očkování,“ dodal mluvčí resortu.

Výdejní okénka, ale otevřeno

Podle jakých ukazatelů se tedy nyní opatření řídí a která čísla se sledují? Přestože transparentní tabulku ministerstvo neukázalo, alespoň dílčí náhled do aktuální strategie poskytla hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Poslancům ze zdravotnického výboru shrnula hlavní body strategie pro letošní podzim.

„Používáme pro hodnocení několik parametrů pro rozdělení do jednotlivých scénářů. Jedním z nich je počet případů, dalším je počet hospitalizovaných, potom je to procento pozitivity testů, počet nemocných nad 65 let a počet hospitalizací na JIP,“ vyjmenovala. Aktuálně jde podle ní Česko optimálním scénářem.

Neuvažujeme o uzavírání žádných provozů, spíše změnit režim třeba na systém obchodů click and collect, restaurace jen pro rezervované osoby a samozřejmě zachování systému OTN.
Pavla Svrčinová, hlavní hygienička

Eskalaci problému by podle ní značila incidence zhruba nad 100 nových případů na sto tisíc obyvatel, počet obsazených lůžek covid pacienty na JIP 10 až 15 procent a pozitivita testů přes 4 až 5 procent, a to jak z diagnostické, tak epidemiologické indikace.

„Tady už předpokládáme, že by situace byla natolik vážná, že by musela být přijata další opatření. Ale opatření opět budou zase převážně epidemiologicko-hygienická. Neuvažujeme uzavírání žádných provozů, spíše změnit režim třeba na systém obchodů click and collect, restaurace jen pro rezervované osoby a samozřejmě zachování systému OTN (doklad o očkování, testu nebo prodělané nemoci, pozn. red.),“ popsala.

Click and collect systém spočívá v tom, že si zákazník vybere zboží na internetu, objedná si je a v prodejně si je pouze vyzvedne, aniž by se tam zdržoval.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve středu doplnil, že by se musely přizpůsobit i hromadné akce. „Pokud by se situace zhoršila, budou přísnější režimová opatření. Například v rámci hromadných akcí může být širší spektrum nebo podíl lidí, kteří musí být očkováni. To je jedno z opatření, které bychom aplikovali. Myslím, že je jasné a není v plánu žádná forma lockdownu,“ upřesnil.

Školy mají fungovat

Hlavní hygienička i šéf resortu zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) zároveň opakují, že se v žádném ze scénářů nepočítá se zavíráním škol. V úvahu ale přichází opětovné testování.

„Máme stanovisko klinické skupiny, že by se znovu přikročilo k plošnému testování pouze při incidenci vyšší než 75 na sto tisíc obyvatel. Takže tam ještě rozhodně nejsme a zatím to nebude,“ dodala Svrčinová. Stejnou incidenci zmiňuje i ministr Vojtěch, pokud jde o opětovné testování ve firmách.

Hygieny podle Svrčinové mají zároveň vyčleněny kapacity call center, které mohou pomáhat s trasováním. Zatím se ale pro dohled nad trasováním počítá jen s pracovníky epidemiologických oddělení hygienických stanic.

Foto: ÚZIS, Seznam Zprávy

Aktuální stav proočkovanosti podle věku. Mladí dospělí jsou proočkováni jen přibližně z 50 procent.

„Pouze v nejhorším scénáři, kdy bychom se blížili osmi až deseti tisícům případů, tak nastoupí všichni pracovníci hygienické služby na trasování. Co se týká kapacity trasování a call center, jsme připraveni zhruba v té nejhorší variantě na 70 procent toho počtu případů, který byl v loňském roce v relevantním období na podzim,“ dodala Svrčinová.

Denní počty nově nakažených koronavirem se nyní v Česku pohybují okolo 500. V úterý přibylo 553 případů, což je druhý nejvyšší počet od května. V nemocnicích je s covidem asi 145 lidí, tedy o polovinu lidí více než před týdnem. Přesto je podle ministerstva situace mnohem lepší než loni – tehdy byl ve stejném období počet hospitalizovaných až třikrát vyšší.

Reklama

Doporučované