Hlavní obsah

Scénická koláž v Divadle Radost připomene atentát na Heydricha

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Brněnské Divadlo Radost v novém představení připomene atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha.

Článek

Scénická koláž dostala název 24. října 1942, což je datum popravy většiny civilistů, kteří pomáhali československým parašutistům. Divadelníci chtějí uctít památku obětí a připomenout jejich neobyčejné hrdinství.

„Samotný příběh atentátu, vše co mu předcházelo i jeho vyvrcholení v kryptě kostela Cyrila a Metoděje, je hlavním obsahem našeho představení,“ uvedla v tiskové zprávě manažerka divadla Zuzana Dubová.

Scénická koláž vychází ze dvou knih zahraničních autorů, románu HHhH francouzského spisovatele Laurenta Bineta a souboru textů polského novináře Mariusze Szczygiela Udělej si ráj! Divadelníci tak chtěli ukázat, že atentát na nacistického pohlavára Heydricha má ve světě stále velký ohlas a je vnímaný jako jeden z významných okamžiků druhé světové války.

Součástí představení je řada video i audio ukázek, které umocňují a přibližují atmosféru doby. Představení tak může být doplňkem učiva české historie 20. století a je vhodné pro žáky devátých tříd a studenty středních škol.

Scenáristou, režisérem i autorem výpravy je Marek Zákostelecký. Premiéra je v neděli, dalších pět představení pro školy plánuje Divadlo Radost na začátek listopadu.

Reklama

Doporučované