Hlavní obsah

Schází se poslanecký klub ČSSD, tragická bouře v Tatrách a bourání na Strahově

Polední zprávy z pátku 23. srpna 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

00:41 Policejní zásah u Blahuta

Policie zadržela bývalého náměstka na civilní rozvědce Zdeňka Blahuta. Probíhá u něj domovní prohlídka. Podle webu Neovlivní.cz se policie v souvislosti s Blahutem navíc zajímá i o bývalého ministra vnitra Milana Chovance. S námi už je ve spojení Sabina Slonková.

„V tuto chvíli víme, že policie si po roce a kuse vyšetřování došla pro Zdeňka Blahuta a obvinila ho z podvodu a zneužití pravomocí veřejného činitele. Případ má i politické pozadí, současný premiér Andrej Babiš měl za to, že je Blahut spojený s twitterovým účtem s názvem Julius Šuman,” komentuje Sabina Slonková.

2:00 Schází se poslanecký klub ČSSD

Sociální demokraté hodnotí uplynulé turbulentní týdny na politické scéně. Sešli se poslanci a odpoledne se k nim přidá užší a pak i širší vedení strany. Mluvit chtějí o rozpočtu státu na příští rok, kontroverzních výrocích poslance Jaroslava Foldyny i o výměně ministra kultury. Lubomír Zaorálek má funkci převzít v úterý.

„Mluvilo se o Antonínu Staňkovi i o Jaroslavu Foldynovi, kteří by mohli poslanecký klub opustit. S panem Foldynou jsme ale mluvili, zatím nechce klub opouštět, ale jedná s hnutím Trikolóra i s poslanci za SPD,” říká reportérka Zuzana Černá.

Jan Birke pro Seznam: „Sociální demokraté se musí přestat zabývat sami sebou”.

5:21 Maláčová vyjednává se Schillerovou

„Jana Maláčová a Alena Schillerová pokračují v jednání o státním rozpočtu na příští rok. Ministryně práce a sociálních věcí Maláčová požadovala vysokou částku navíc, šéfka resortu financí jí obnos ale nechtěla poskytnout. Kvůli tomu mezi nimi vznikl několikatýdenní spor, který chtěly uzavřít při dnešním jednání na Ministerstvu financí. Na místě je náš reportér Šimon Trantina.

„Je nyní jasné jen to, že Jana Maláčová i Alena Schillerová budou chtít dnes spor ukončit,” říká reportér Šimon Trantina.

8:40 Tragická bouře v Tatrách

5 mrtvých a 157 zraněných po nečekané čtvrteční bouři v Tatrách – ta překvapila turisty na polsko-slovenských hranicích v okolí oblíbeného horského štítu GJEWONT a u slovenského BANÍKOVA. 9 lidí se nadále pohřešuje. O život přišel i český turista, kterého na slovenské straně po úderu blesku smetla tlaková vlna do Baníkovského kotle. Spolu s ním byla v horách i další Češka, ta má poraněnou nohu. Polští záchranáři ve čtvrtek také objevili tělo jednoho ze dvou speleologů, kteří minulý víkend uvázli v tatranské Velké sněžné jeskyni. Záchranné akce nadále pokračují jak ve sněžné jeskyni, tak v oblasti zasažené bouří.

9:43 Amazonské deštné pralesy v plamenech

Zelené plíce planety jak se přezdívá amazonským deštným pralesům, jsou už několik týdnů v plamenech. Satelitní snímky navíc od minulého čtvrtka odhalily přes 9,5 tisíc nových ohnisek ničivého živlu. Podle brazilských úřadů za letošní rekordní požáry nemůže jen sucho a klimatická změna, ale také nelegální kácení a vypalování lesů. Tamní prezident podezírá nevládní organizace.

11:08 Navalného pustili z vězení

Alexej Navalnyj je na svobodě – ruského opozičního lídra propustili po 30 dnech vězení za výzvy k účasti na moskevské demonstraci. Přišlo na ni 12 tisíc lidí. Navalnyj ihned po odchodu z věznice odsoudil chování úřadů, které se podle něj teroristickými činy snaží zastrašit protestní hnutí. Před vězením stáli policisté, k opětovnému zadržení Navalného – podobně jako jiných opozičníků – ale tentokrát nedošlo.

11:36 Doktoři se v Rusku bojí radiace kvůli výbuchu

Lékaři, kteří ošetřovali zraněné při výbuchu reaktivního motoru ve zkušebním areálu na severu Ruska, se bojí ozáření. Podle BBC přišli do kontaktu se třemi pacienty, ke kterým se radiace dostala, zhruba 90 lidí. Armáda ale personál nevarovala před rizikem jaderné kontaminace. Až za hodinu lékaři zjistili, že pacienti dostali silnou dávku ozáření. Během té doby nemocnice fungovala v běžném režimu a přijímala i další pacienty, běžně přitom řeší například komplikace v těhotenství.

12:08 Rusko poslalo nótu kvůli Koněvovi

Sochu sovětského maršála Ivana Koněva na Praze 6 někdo polil rudou barvou. Případ už řeší policie. Jak upozornil web irozhlas.cz, incident se opakuje každý rok v srpnu, kdy si Česko připomíná okupaci. Starosta Prahy 6 rozhodl, že sochu zatím čistit nenechá, raději by vyjednal s ruskou ambasádou její přesunutí. To je ale podle zástupců Ruska nepřijatelné. Velvyslanectví proto už poslalo nótu na Ministerstvo zahraničních věcí.

12:36 Bourání na Strahově

Fotbalovou asociaci máme obvykle spojenou s úspěchy či neúspěchy reprezentace nebo s korupčními aférami. Teď chystá něco nového, stavební úpravy na pražském Strahově – a víc o tom ví náš sportovní šéfreportér Luděk Mádl.

„Asociace se rozhodla zbourat svoji tzv. starou budovu. Kotelna stadionu neodpovídá normám, ale statik řekl, že jakýkoliv zásah by měl destruktivní důsledky, je tak třeba ji zbourat celou,” vysvětluje Luděk Mádl.

Reklama

Doporučované