Hlavní obsah

Zeman podporu daňového balíčku neslíbil. Veto ještě zváží, řekl Schillerové

Foto: Twitterový účet mluvčího prezidenta

Prezident Miloš Zeman přijal premiéra a ministryni financí.

Reklama

aktualizováno •

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v úterý jednali na Pražském hradě s prezidentem Milošem Zemanem o daňovém balíčku.

Článek

Prezident Miloš Zeman ani po schůzce s premiérem a ministryní financí jednoznačně neslíbil, zda podepíše chystaný daňový balíček. „Pan prezident zváží to, zda bude zákon vetovat. To jediné mohu říct,“ uvedla ministryně financí po jednání.

Senát ve čtvrtek normu s úpravami vrátil do Sněmovny. Pokud upravený návrh schválí i poslanci a odsouhlasí jej Zeman, nahradí superhrubou mzdu dvě sazby daně z příjmů fyzických osob ve výši 15 a 23 procent.

Horní komora také souhlasila se zvýšením daňové slevy na poplatníka z dosavadních 24 840 korun ročně na 27 840 Kč v příštím roce a na 30 840 Kč v roce 2022. Obcím a krajům mají být výpadky po zrušení superhrubé mzdy částečně kompenzovány zvýšením jejich podílu na výnosech z daní.

Zemanovi vadil pozměňovací návrh Pirátů, který zvýšil roční daňovou slevu na poplatníka na úroveň průměrné mzdy za předminulý rok, což by v příštím roce znamenalo částku 34 125 korun.

„Pan prezident uvítal, že Senát odmítl nezodpovědné zvýšení slevy na poplatníka tak, jak jej prosazovala Pirátská strana,“ uvedla Schillerová s tím, že to je také důvod, proč veto ještě uváží. Zároveň ale přiznala, že i mírnější zvýšení slevy prezident stále vnímá jako konkurenční návrh ke snižování daní.

Prezidentovi se také nelíbí, že zákon neobsahuje jeho podmínku, aby změna daně z příjmů trvala jen dva roky. Podle Schillerové ale Zeman věří závazku premiéra Babiše, že dvouletou lhůtu dodrží.

Reklama

Doporučované