Hlavní obsah

Schillerová: Kompenzační bonus neprodloužíme. Pomoc půjde zavřeným provozům

Foto: vláda.cz

Nyní finanční správa vyplácí příspěvky podnikatelům za měsíce únor, březen, duben a květen.

Reklama

Ministryně financí Alena Schillerová neuvažuje o prodloužení kompenzačního bonusu na červen. Podle ní už je víc provozů otevřeno než zavřeno a pomoc chce směřovat jen podnikům, které nemohou být kvůli pandemii v provozu.

Článek

Ministerstvo financí již neprodlouží vyplácení kompenzačního bonusu podnikatelům a společníkům malých firem za červen. Zdůvodňuje to tím, že více provozů je již nyní otevřených než zavřených. Pomoc by tak měla směřovat jen pro uzavřené provozy. Těm budou k dispozici programy od ministerstva průmyslu a obchodu a program Antivirus. Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Nyní finanční správa vyplácí příspěvky podnikatelům za měsíce únor, březen, duben a květen. Kompenzační bonus zavedlo ministerstvo financí loni na jaře.

Do pondělka finanční správa vyplatila v rámci nového kompenzačního bonusu 450 787 žádostí za zhruba 11,1 miliardy korun.

Kompenzační bonus správa vyplácí na základě zákona, který zvýšil příspěvek z 500 na 1000 korun denně pro podnikatele nebo společníky malých firem. Pracovníkům na dohodu zůstává příspěvek 500 Kč denně. Bonus již nově není navázaný na nouzový stav a podpora je zaměřená na firmy a podnikatele, u kterých klesly v rozhodném období tržby o 50 a více procent. Správa přijímá žádosti za únor, březen, duben a květen.

Vyplácený příspěvek je fakticky podle zákona vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti.

Zároveň správa eviduje 833 572 vyplacených žádostí za 7,64 miliardy korun o příspěvek 500 korun denně v souvislosti s podzimními vládními opatřeními. V případě omezení loni na jaře, kdy příspěvek činil rovněž 500 korun denně, finanční správa zpracovala přes milion žádostí od osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), společníků malých firem a pracovníků na dohodu a vyplatila zhruba 22 miliard korun.

Reklama

Doporučované