Hlavní obsah

Ministryně Schillerová mění pravidla Účtenkovky. Loterie, která nabyla rysy podvodné hry

Ministryně financí Alena Schillerová.

Reklama

Hráč bude moci zaregistrovat do loterie jen 500 účtenek měsíčně. Ohlášené omezení ve hře by podle ministryně mělo platit od prosince.

Článek

Rostoucí pochybnosti, zda je státem pořádaná loterie Účtenkovka regulérní, nebo už ji opanovali profesionální hráči obcházející pravidla, mají konkrétní výsledek.

Ministryně financí Alena Schillerová, jejíž úřad je pořadatelem loterie, se rozhodla změnit pravidla a omezit počet účtenek, které lidé mohou do slosování poslat.

„Hráč bude moci zaregistrovat pouze 500 účtenek,“ uvedla pro Seznam Alena Schillerová. Jde o měsíční limit.

Ohlášené omezení ve hře, která má podpořit projekt elektronické evidence tržeb, by podle ministryně mělo platit od prosince.

„Dnes jsem podepsala dodatek, který ještě musí podepsat provozovatel (Wincor Nixdorf), který pro nás Účtenkovku provozuje,“ řekla Schillerová.

Podezření, že Účtenkovka není regulérní a že se při ní obcházejí pravidla, naznačila statistika ministerstva financí.

Vyplývá z ní, že letos v srpnu se Účtenkovky účastnilo téměř 350 tisíc hráčů. První hráč tehdy podle statistiky registroval 11 128 účtenek, což by při splnění podmínek loterie pro něj znamenalo jít denně do 370 obchodů a v každém si něco koupit.

Padesátý hráč v srpnovém žebříčku zaregistroval 4 517 účtenek, což by znamenalo, že musel jít denně do 150 obchodů. Pro normálního člověka tudíž věc nemožná. Podle pravidel Účtenkovky lze totiž registrovat od jednoho obchodníka pouze jednu účtenku.

Analytik a provozovatel internetových stránek Data z EET Marek Sušický nad statistikou Seznamu dokonce řekl, že pochybnosti kolem loterie nabyly takových rozměrů, že by se její provozovatel mohl teoreticky dopouštět trestného činu provozování nepoctivých her a sázek.

Ze zveřejněných dat také popsal způsoby, jakými se v Účtenkovce pravidla obcházejí.

Podrobně jsme o tom psali v následujícím textu:

Reklama

Doporučované