Hlavní obsah

Jsme levnější než opozice. Její návrhy by stály 723 miliard, říká Schillerová

Foto: Seznam Zprávy

Hostem speciální Výzvy byla Alena Schillerová.

Reklama

Zvednout ruku pro omezení práv a svobod bylo nejtěžší rozhodnutí v životě, řekla ministryně financí Alena Schillerová ve speciální Výzvě Seznam Zpráv.

Článek

Vláda na začátku roku plánovala schodek rozpočtu 40 miliard korun. Kvůli pandemii koronaviru nicméně plánovaný deficit stoupnul na 300 miliard, ministryně financí chce dokonce prosazovat jeho navýšení o dalších 200 miliard. Vláda se podle vicepremiérky chce zaměřit hlavně na investice a vzít si ponaučení z minulé krize. „Postup, který se zvolil v roce 2008 a 2009, byl naprosto odlišný od toho, který jsme zvolili my. Určitě půjdu jinou cestou, než šel Miroslav Kalousek. Jediná šance je touto krizí se proinvestovat,“ řekla ministryně financí ve Výzvě.

Vláda podle Schillerové potřebuje posílat peníze do investic neprodleně. Proto se chce nejdříve soustředit na stavby dopravní infrastruktury. Ministerstvo dopravy prý už má připravené konkrétní projekty. „Nemůžeme na nic čekat,“ dodala k tomu.

Pokud vláda nenajde ve Sněmovně podporu pro novou podobu státního rozpočtu, nevyloučil premiér Andrej Babiš ani předčasné volby. Alena Schillerová si nicméně myslí, že k předčasným volbám nedojde. „Poslední, co tato země potřebuje, jsou předčasné volby. Potřebujeme mít stabilní vládu, která bude prosazovat opatření tak, aby se ekonomika znovu vzpamatovala,“ uvedla. Dodala také, že jednání s KSČM ještě neskončila, o podpoře rozpočtu mluvila Schillerová také s Piráty.

Podle odhadů OECD čeká Českou republiku letos propad 9,6 procenta HDP, v porovnání jde o pátý nejhorší výsledek na světě. Hůře na tom podle prognózy budou už jen Velká Británie, Itálie, Španělsko a Francie. Schillerová plánuje, jak vrátit ekonomiku do stavu před pandemií. „I příští rok, i v dalších letech budou vyšší schodky. Budeme je zhruba o půl procentního bodu snižovat tak, abychom se dostali na situaci jako před pandemií v roce 2028,“ řekla ministryně. Pokud ale přijde druhá vlna, vláda už podle ministryně financí nemůže přikročit k úplnému zastavení ekonomiky.

Celý rozhovor si můžete pustit ve videu.

Celý rozhovor si můžete pustit ve videu.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované