Hlavní obsah

Schillerová na sluncem zalitém mítinku odhalila temnou stránku kampaně

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Alena Schillerová na dnešním mítinku v Brně.

Reklama

Ministryně financí a jednička kandidátky ANO na jižní Moravě Alena Schillerová dnes lákala voliče v Brně. Vše působilo dokonale. Seznam Zprávám se ale svěřila, že během kampaně čelí obtěžování.

Článek

Brno patřilo v sobotu politikům a jejich předvolebním akcím. Reportéři Seznam Zpráv strávili odpoledne s šéfkou státní kasy a lídryní hnutí ANO v Jihomoravském kraji Alenou Schillerovou. Voliče se rozhodla lákat v městské části Brno-sever na Dni seniorů.

Za slunečného počasí nebyla o zábavu nouze. Hlavním místem bylo velké pódium, kde vystupovaly kapely nebo zpívající děti. Hned naproti bylo mnoho stánků s občerstvením, nechyběly langoše, klobásy a točené pivo. Na místě byla dokonce i malá pouť s kolotočem.

Jak ale Schillerová svěřila reportérovi Seznam Zpráv, kampaň není vždy tak pohodová, jak by se mohlo zdát. Na sociálních sítích, kde je mimořádně aktivní, se setkává s reakcemi, o něž nestojí. Muži ji prý posílají fotografie svých intimních partií. „Je to tak, kromě toho, že vás hejtují a máte tam i negativní reakce, tak i toto se stává. Nereaguji na to, smažu to nebo zablokuji,“ říká šéfka státní kasy.

Schillerová pak ale v rozhovoru pro Seznam Zprávy v Brně uvedla, že se mnohem častěji s voliči baví třeba o svém vzhledu, a že sama toto téma hodně řeší.

Řekla bych, že nejsilnější fanouškovskou základnu cítím na Facebooku. Já ale propadla Instagramu, je to hodně o fotografiích, které u mě musí vyjadřovat nějakou emoci.
Alena Schillerová, ministryně financí za ANO

„Během covidu jsem si účes dělala sama, jinak mám úžasnou kadeřnici Veroniku, která mi dělá barvu, střih, foukání. Mám úžasnou paní, se kterou jsem se potkala náhodou, když jsme fotili kampaň a ona mi občas doporučí nějaké oblečení, ale ne všechno,“ popisuje Schillerová, jak se stará o svůj vzhled během kampaně. „Ona mi třeba pošle tašku s oblečením, kterou mi objednala a já si to zkusím. Dneska mám letní šaty, ráno jsem měla džíny a tričko, a protože mi bylo strašné teplo, tak jsem se byla převléct.“

Schillerová je, jak už bylo řečeno, fanynkou sociálních sítí. Nejvíc ji prý baví Instagram. Podle svých slov si sítě obstarává hlavně sama, ale někdy jí pomáhá tým. „Řekla bych, že nejsilnější fanouškovskou základnu cítím na Facebooku. Já ale propadla Instagramu, je to hodně o fotografiích, které u mě musí vyjadřovat nějakou emoci,“ říká Schillerová.

Jak Schillerová lákala voliče v Brně

Ale zpět do Brna. Schillerová si vybrala ideální místo, kde se koncentruje hodně lidí, rodiny s dětmi a senioři. Toho využily také další politické strany, které měly na místě několik stánků. Voliče lákala kromě hnutí ANO i koalice Spolu nebo Pirátů a Starostů.

Při příchodu reportérů Seznam Zpráv byly už na místě přípravené knížky Andreje Babiše, propisky, reflexní pásky a další reklamní předměty hnutí ANO. Jednička na kandidátní listině ANO na jižní Moravě Schillerová dorazila v doprovodu ochranky před 14 hodinou a hned zamířila na pódium, kde měla krátký projev.

„Jsem ráda, že tady mohu být, děkuji za pozvání. Po dlouhé době jsem mohla zase spát doma v Brně-Komíně ve své posteli, což se mi poštěstí velmi málo,“ začala svůj projev na pódiu.

Projděte si fotogalerii z dnešního mítinku ANO v Brně:

+4

Hned poté, co sešla dolů, začal maraton focení s příznivci. Schillerová strávila první hodinu tím, že seděla se seniory u pódia na lavičkách a povídala si s nimi. Během toho jim podepisovala knihu nebo svůj volební program. „Pěkně jsme se bavili, byla sympatická. Asi ji budu volit,“ řekli senioři, kteří žijí v Brně, a kteří si nechali podepsat letáky ministryní.

Reportáže z kampaně

V předvolební době pro vás chystáme sérii reportáží z kampaní nejsilnějších politických stran. Už jsme vám nabídli reportáž s lídrem koalice Pirátů a Starostů v Plzeňském kraji Josefem Bernardem. Byli jsme s jedničkou na kandidátce ANO v Jihomoravském kraji Alenou Schillerovou. A dnes v Ostravě s koalicí Spolu.

Na místě vznikají i zajímavé situace, ministryni doprovází ochranka a lidé z brněnského hnutí ANO. Na zádech jedné z žen, která doprovázela ministryni si Schillerová podepsala propagační materiály.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Alena Schillerová podepisuje svůj leták.

Panuje pohodová atmosféra. Většina lidí se chce s ministryní fotit, nedochází k žádným konfliktům. Člověk si na akci připadá, jako kdyby se tady soustředili pouze příznivci hnutí premiéra Andreje Babiše. Existují ale výjimky. Jedna z procházejících žen odmítá nabízený balónek, se slovy, že „to opravdu nemůže.“

Schillerová mi vadí, mně vadí každý z toho hnutí. Nestojí nohama na zemi.
odpůrkyně hnutí ANO v Brně během kampaně Aleny Schillerové

V rozhovoru s reportérem Seznam Zprávy pak říká, že nesnáší premiéra Babiše a celé jeho hnutí. Žena žije v Brně padesát let. „To, co udělal s Českou republikou, to je hanba a je mi z to na zvracení. Schillerová mi vadí, mně vadí každý z toho hnutí. Nestojí nohama na zemi a neví, jak žijí normální lidi, co mají malé děti, kteří jsou na to sami. Nechci se rozčilovat,“ říká.

Většina seniorů ale o fotku s ministryní stála a rádi si podepsané knížky brali. Jako třeba 78letá důchodkyně z Brna, která se ještě ujišťovala, jestli je knížka zdarma nebo bude něco platit. „Budu volit Babiše, líbí se mi, že pomáhá nám důchodcům. Mám malý důchod a oni přidávali, ještě ale nemám ani 15 tisíc důchod,“ vysvětluje seniorka, proč bude volit Babiše.

Ovšem právě za „kupování si voličů“ přitom premiér čelí ostré kritice ze strany politických soupeřů.

Další seniorka sedící na lavičce u pódia vysvětluje, proč se jí líbí konkrétně šéfka státní kasy Schillerová. V městské části Brno-sever žije 42 let. „Je to rozumná paní. Věčně upravená a usměvavá. Má krásný účes, líbí se mi blonďaté vlasy. Před tím jsem vždy volila KDU-ČSL, protože jsem věřící. Ti mě ale zklamali, protože jsou s ODS,“ říká 68letá žena.

Bezděky tak reaguje přesně na to, na co Alena Schillerová sází a o co tak pečuje – na svůj vzhled a vždy perfektně prezentovanou vizáž.

Hnutí ANO podle vyjádření Babiše postaví v prezidentských volbách svého kandidáta. Seznam Zprávy se proto zeptaly, zda by Schillerová takovou nabídku přijala. Odpověděla ale, že ji to v tuto chvíli nezajímá, protože se soustředí na kampaň.

„Vůbec netuším, kdo to bude. Vůbec to neřeším,“ reagovala.

Reklama

Doporučované