Hlavní obsah

Schillerová: Pokud EU neproplatí dotace pro Agrofert, stát je bude vymáhat nazpět

Práva se vždy domůžeme, ujišťuje ministryně financí Alena Schillerová. Pokud Evropská komise odmítne proplatit dotace pro Agrofert, bude je prý stát vymáhat nazpět.Video: Veronika Neprašová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Těsně předtím, než do Prahy dorazila zpráva z Bruselu, že Andrej Babiš je ve střetu zájmů a dotace pro Agrofert se musejí vrátit, ministryně financí Seznamu řekla, že peníze bude v takovém případě stát vymáhat od firem nazpět.

Článek

Seznam se zajímal o to, zda má stát dál poskytovat Agrofertu dotace, pokud nemá jistotu, že je Brusel následně Česku proplatí.

Alena Schillerová (ANO) odmítla, že by politici měli pozastavit vyplácení dotací pro Agrofert do doby, než Evropská komise definitivně rozhodne, zda premiér Babiš zůstal ve střetu zájmů, či nikoli. „Politicky zasahovat do vyplácení dotací je nepřijatelné,“ řekla Seznamu.

„Ty věci jedou podle práva systémem padni komu padni, jakékoli politické vměšování se do rozhodování úředníků je nepřijatelné,“ odpověděla šéfka resortu na otázku, zda by také Česko nemělo dočasně přestat posílat peníze Agrofertu, stejně jako to před půl rokem udělala Evropská komise.

Od té doby Česko firmám patřícím do holdingu Agrofert vyplatilo v rámci dotačních programů minimálně čtvrt miliardy korun. Komise přitom už v prosinci rozhodla, že do doby, než prošetří střet zájmů premiéra Andreje Babiše, firmám z koncernu Agrofert žádné evropské peníze posílat nebude.

Česko však dál vyplácí dotace ze svého rozpočtu, i když není jisté, že peníze dostane od Bruselu zpátky. Ministryně ale takový postup obhajuje.

„Velmi bych varovala před jakýmkoliv politickým zásahem v jakémkoliv smyslu ve prospěch kohokoliv a kdykoliv. Tady nesmí být nikde žádná politická ingerence, ty věci jedou podle práva,“ zdůvodňuje Schillerová.

Evropská komise na žádost Evropského parlamentu od konce loňského roku prošetřuje, zda tuzemský premiér nezůstal ve střetu zájmů, i když své firmy převedl do svěřenského fondu. Na to, že ale Babiš dál zůstává hlavním beneficientem, tedy má nárok na veškerý výnos ze svěřeného majetku, poukázali loni na podzim právníci Komise.

K jakým závěrům došel audit, který do Česka začátkem letošního roku poslala, však EK dosud nezveřejnila.

Páteční vyjádření Aleny Schillerové ke zprávě EK.Video: Seznam Zprávy

Spravedlnosti se domůžeme

Pokud by však Evropská komise skutečně potvrdila, že Agrofert nemá na evropské peníze nárok, a tudíž už vyplacené dotace Česku Brusel neproplatí, bude stát podle Schillerové peníze vymáhat nazpět. „Samozřejmě. Pokud bude zjištěno porušení rozpočtové kázně, máme tady systém orgánů finanční správy. Ty zahájí řádné daňové řízení a to může vést až k uložení vrácení těchto dotací. Máme nástroje, jak tu částku vymoci zpátky. Vždy se toho práva domůžeme,“ ujišťuje ministryně.

Že by se Agrofert neměl do konečného rozhodnutí EK o dotační peníze vůbec ucházet, prý ale premiérovi nenavrhovala. „Říkám upřímně, že jsem se o tom s ním nebavila. Není důvod. Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že s firmou nemá řadu let nic společného, a já jsem to takto vzala na vědomí.“

Zmíněná zpráva právníků Evropské komise, o které Seznam informoval začátkem prosince, na osmi stránkách rozebírá, proč podle jejich názoru zůstává tuzemský premiér ve střetu zájmů, na základě kterého nemá na evropské dotační peníze Agrofert nárok.

„Stěží si lze představit, že premiér předsedá jednání vlády a současně se vzdává jakéhokoliv podílu na rozhodování, které může Agrofert jakkoliv ovlivnit,“ píše se v dokumentu. „Ani pokud by například pan Babiš zasedání v tu chvíli nepředsedal a nepodílel se na rozhodování, pozice předsedy vlády mu i přesto umožňuje uplatňovat vliv mimo formální diskuse a rozhodovací procesy,“ uvádí právníci Evropské komise.

Schillerová ale hodlá počkat až na oficiální stanovisko EK. „Vyčkejme na výsledky auditu, to bude to zásadní.“

Reklama

Doporučované