Hlavní obsah

Schillerová ukázala, jak bude vypadat superdaň pro živnostníky

Foto: vlada.cz

Ministryně financí Alena Schillerová.

Reklama

Od ledna 2021 by měli živnostníci zaplatit všechny odvody jednou paušální daní. Sociální a zdravotní pojištění plus daně vyjdou měsíčně na 5740 Kč.

Článek

Ministerstvo financí dokončilo dlouho slibovanou paušální daň a posílá ji vládě k projednání. Na Twitteru to oznámila ministryně financí Alena Schillerová.

Nová superdaň by měla platit od ledna 2021 a do jedné platby by se měly schovat hned tři odvody – sociální a zdravotní pojištění a k tomu samotná daň z příjmu.

Měsíční platba by podle ministryně měla pro příští rok činit 5740 korun. Zahrnuje daň ve výši 100 Kč a navyšuje minimální sociální pojistné o 15 procent.

Nový typ odvodu by se měl týkat živnostníků a podnikatelů s ročními příjmy do jednoho milionu korun. Schillerová slibuje, že nebudou muset podávat daňové přiznání a ušetří papírování, neboť vše půjde vyřešit na jediném formuláři. A pokud podnikatel tuto formu platby zvolí, prý si také zajistí, že se mu budou vyhýbat kontroly finančního úřadu.

Myšlenku paušální daně experti vítají, například bývalý šéf Generálního finančního ředitelství Jiří Žežulka v rozhovoru pro Seznam Zprávy prohlásil, že pokud paušální daň projde, bude pro podnikatele znamenat výrazně méně administrativy.

„Můžeme však očekávat, že nebude výhodná pro ty, kteří dlouhodobě podnikají se ztrátou. Paušální daň zablokuje i slevy. Ti, kteří je dnes uplatňují třeba na vyživované děti, je nebudou moct využít, a pravděpodobně tak pro ně paušál nebude výhodný,“ vysvětlil v dřívějším rozhovoru.

Reklama

Doporučované