Hlavní obsah

Schillerová vzala zpět slova o „senátorské špíně“. Ale neodstoupí

Ministryně financí Alena Schillerová.

Reklama

aktualizováno •

„Je pro mě poučení, že takovou citaci už nepoužiji na půdě parlamentu,“ řekla ministryně.

Článek

Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (ANO) z televizní obrazovky sdělila, že už v parlamentu nepoužije citaci o „opoziční a senátorské špíně“ jako ve čtvrteční debatě na ústavní žalobou na prezidenta.

Tehdy řekla, že od lidí dostala různou formou vzkazy proti žalobě. „A dokonce si dovolím – nepoužívám tvrdé výrazy – jeden z nich citovat: ‚Je to opoziční a senátorská špína‘,“ uvedla.

Za výrok sklidila kritiku od opozičních politiků. Podle Czernina „těmito výrazy častovali nacisté občany židovského původu a komunisté své politické protivníky“. „Je to rétorika totalitní,“ uvedl Czernin.

V nedělním pořadu televize Prima, kde diskutovala s Miroslavem Kalouskem především o rozpočtu a o daních, však vicepremiérka zároveň uvedla, že kvůli výroku neodstoupí.

Připustila, že výrok byl „hodně silný“, byl ale podle ní reakcí na hodně emotivní debatu k senátnímu návrhu ústavní žaloby.

„Je pro mě poučení, že takovou citaci už nepoužiji na půdě parlamentu,“ řekla ministryně.

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, který s ní ve studiu diskutoval, inkriminovaný výrok označil za útok na demokratickou ústavní instituci.

„Tohle si prostě nesmí člen vlády v Parlamentu dovolit,“ dodal.

„Zprávy od mravně narušených jedinců“ chodí podle něho každému politikovi. „Ale nebývá zvykem, aby se s takovou citací ztotožnil a citoval ji.”

Alena Schillerová a Miroslav Kalousek se v neděli v televizi také neshodli na tom, k čemu debata ve sněmovně měla sloužit.

Schillerová uvedla, že byla ztotožněna s tím, že žaloba a její projednávání byly nedůstojné Sněmovny, Senátu a prezidenta. Argumentovala tím, že hrubé porušení Ústavy není v Ústavě definováno a že „Sněmovna není pošťák“.

Podle Kalouska úkolem Sněmovny bylo dovolit nebo nedovolit, jestli žalobu posoudí Ústavní soud, nikoliv odsoudit nebo neodsoudit prezidenta.

Reklama

Doporučované