Hlavní obsah

Schováváme se před sluníčkem, ale i vitaminem D3. Co hrozí při jeho nedostatku?

Kde hledat vitamin D3? A proč je pro naše tělo tak důležitý?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Vitamin D3 můžeme především získat ze slunečních paprsků. Ne vždy jich je ale dostatek. Přitom D3 je velmi důležitý v prevenci kostního metabolismu. Je jedním z nejdůležitějších přísunů vitaminů právě při prevenci a léčbě osteoporózy.

Článek

Klinické studie ukazují, že vitamin D participuje i na jiných chorobách, jako je například diabetes, některá nádorová onemocnění, imunitní onemocnění či neurologické onemocnění. Jeho dostatek je také důležitý pro alergiky.

„Naše tělo si umí tento vitamin vyrobit, ale nevyrábí si ho dostatek. Vyrobíme si ho pouze od května do října. V období mezi tím už vitamin nevstřebáváme, protože sluníčko už je pod špatným úhlem,“ vysvětluje primářka z Ústavu lékařské chemie a klinické biochemie Jana Čepová.

Vitaminu si ale ani v letním období nevyrobíme dostatečně. Už jen proto, že se před sluníčkem často schováváme do stínu nebo se mažeme opalovacími krémy.

O schopnost vyrobit si vitamin D3 přes kůži přichází tělo také s věkem. Jak tedy do těla dostat vitamin D? Nejen to se dozvíte ve videu nad článkem.

Najdete zde celý rozhovor, který je součástí pořadu Letní ráno vysílaný na Televizi Seznam celé prázdniny každý všední den od 8 do 10 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované