Hlavní obsah

Zeman v Českých Budějovicích, tajnosti kolem Thermalu a jodové tablety pro Německo

Polední zprávy ze čtvrtka 22. srpna 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

0:35 – Zeman v Českých Budějovicích

V Českých Budějovicích začal agrosalon Země živitelka. Prezident Miloš Zeman na její úvod apeloval na zdravý rozum v boji s kůrovcem. Kritizoval to, že z hospodářských lesů na Šumavě se stává divočina. „Hradbami našeho zemědělství, faktorem jeho dalšího rozvoje, jsou lidé, kterým říkám srdcaři. Setkávám se s nimi v hojném počtu při výjezdu do krajů a samozřejmě se s nimi setkávám i dnes. Važme si lidí, kteří dokáží mnoho obětovat pro svůj podnik. Kteří s ním tak říkajíc žijí a mají ho rádi. A nevažme si naopak lidí, a to už tady padlo, kteří ničemu nerozumějí, ale o to jsou agresivnější,“ uvedl Zeman.

4:05 – Zemřel hlavní aktér Ransdorfovy švýcarské kauzy

Vladimír Huněk byl nalezen v červnu ve svém domě na Berounsku, policie nyní ještě zjišťuje okolnosti jeho smrti. Huněk byl od loňska stíhán za pokus o podvod, zároveň ho od roku 2017 prověřovala Národní centrála proti organizovanému zločinu za falšování listin, bankovních dokumentů a podvod ve Švýcarsku. Nejvíce ho ale proslavila aféra již zesnulého Miloslava Ransdorfa, kterého před třemi lety zatkla v curyšské bance policie, když se snažil dostat ke kontu s údajnými miliardami. Bývalý europoslanec KSČM pak strávil tři dny ve švýcarské vazbě. Jen několik týdnů po návratu do Čech zemřel.

4:45 – Tajnosti kolem hotelu Thermal

Nově vzniklé relaxační centrum v hotelu Thermal v Karlových Varech pronajme stát soukromé firmě. Podle zjištění Seznamu ale tají za kolik. Hotel patří státu a je dějištěm filmového festivalu. Ministerstvo financí už začátkem prázdnin oznámilo, že bazén projde opravou. Akciová společnost Thermal-F, spadající pod ministerstvo financí, vybrala v červenci firmu, jíž bazénové prostory pronajme. Předtím je kompletně opraví za 110 milionů. Ani hotel, ani ministerstvo nechce však zveřejnit, kolik firma za 15letý pronájem zaplatí. Ani ze smlouvy uložené v registru smluv přitom není patrné, kolik Saunia zaplatí za to, že bude moci provozovat velké relaxační centrum v místě, kam se každoročně sjíždějí filmové hvězdy a jejich fanoušci. Pasáž týkající se nájmu je ve smlouvě začerněná. Michal Košarko, ředitel Thermalu, to v e-mailu vysvětlil tak, že tím státem vlastněný hotel chrání. Jak by zveřejnění částky za nájem mohlo Thermal poškodit, ředitel nevysvětlil.

7:03 – SRN chce 190 milionů jódových tablet pro případ jaderné nehody

Německo si objednalo 190 milionů jódových tablet pro případ vážné jaderné nehody. Riziko spolková republika, která své poslední jaderné bloky odstaví v roce 2022, podle televizní a rozhlasové stanice WDR vidí především v zemích za svými hranicemi, včetně Česka. Jódové tablety mají v případě zvýšené radiace chránit před rakovinou štítné žlázy. Objednávka Spolkové republiky, která své poslední jaderné bloky odstaví v roce 2022, je čtyřikrát vyšší než její současné zásoby. Podle předsedkyně státního Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové nejde o nijak neobvyklý krok, Česká republika má podobné zásoby zejména v okolí jaderných elektráren. Nikdy v evropské historii nebylo potřeba tablety ve větším měřítku použít, říká Drábová.

11:37 – Obnova šumavských lesů

Na místě suchých stromů roste nová zeleň. Sama od sebe. Jak si příroda poradí s odumřelými stromy v nadmořské výšce 1200 až téměř 1400 metrů? Vedoucí Informační a strážní služby Národního parku Šumava Adam Diviš chodí od roku 2006 každé léto na čtyři místa v okolí Plešného jezera na Šumavě. Díky fotografiím můžete vidět samovolný vývoj na místech v okolí Plešného jezera, kde odumřely dospělé stromy. Zatímco po celém světě zachvátily požáry ohromné lesní plochy, šumavské lesy si s obnovou zeleně zatím poradily.

12:53 – Odstartoval Sojuz řízený androidem

Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu ve čtvrtek ráno odstartovala ruská raketa Sojuz-2.1a s lodí Sojuz MS-14, která na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) letí bez lidské posádky, ale s robotem Fjodorem. Jde o první, certifikační let jinak pilotované lodi z řady Sojuz MS s využitím nosiče Sojuz-2.1a. Přistání na ISS se plánuje na sobotní ráno. Sojuz MS-14 dosáhl oběžné dráhy a začal cestu k orbitální stanici, uvedl zpravodaj agentury Interfax ze střediska řízení letu. Nosná raketa, která loď vynesla mimo atmosféru, z Bajkonuru odstartovala v 05:38 SELČ a všechny tři její stupně se údajně oddělily normálně.

Reklama

Doporučované