Hlavní obsah

Schůzka na vnitru: Přivezu Sputniky a zachráním ČSSD, říkal Hamáček

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Přivezu milion Sputniků a mám to tam všechno domluvený, řekl podle zdroje ministr Hamáček.

Reklama

aktualizováno •

Seznam Zprávy přinášejí další svědectví o tom, co plánoval vicepremiér Jan Hamáček na své cestě do Moskvy. Jde o svědectví, které doplňuje a rozvíjí informace, jež Seznam Zprávy publikovaly v minulých dnech.

Článek

Vicepremiér Jan Hamáček se v polovině dubna chystal na cestu do Moskvy s plánem, že zajistí vakcíny Sputnik V, s jejich pomocí proočkuje Českou republiku a získá tím voliče pro sociální demokracii.

Tak to aspoň svěřil spolustraníkovi, kterého si po předchozím víkendovém sjezdu pozval ve čtvrtek 15. dubna na desátou hodinu dopolední na Ministerstvo vnitra.

Téhož dne později odpoledne se sešel na schůzce se šéfy tajných služeb a policie a konzultoval s nimi stejný plán.

Bylo to v době, kdy Jan Hamáček už – přinejmenším více než týden – věděl, že za sedm let starými výbuchy zbrojního a muničního skladu ve Vrběticích stojí ruská vojenská rozvědka GRU, a přesto cestu do Moskvy plánoval.

„Já jsem se ho na to ptal a on říkal: Přivezu milion Sputniků a mám to tam všechno domluvený,“ sdělil v rozhovoru s reportérem Seznam Zpráv Hamáčkův stranický kolega.

Věděl přitom, že hovoří s reportérem Jankem Kroupou, a požádal, aby jeho jméno nebylo prozrazeno. S tím, že na jméno je svůj popis schůzky s předsedou ČSSD připraven sdělit, pokud se Hamáčkova cesta do Moskvy anebo dění kolem ní dostanou před soud či před vyšetřovací orgány. Sám, bezprostředně po rozhovoru s reportérem, oznámil Janu Hamáčkovi, že své svědectví zopakuje před soudem.

Redakce jeho identitu zná, ale souhlasila ji v tuto chvíli celou nezveřejnit. Stejný postup ostatně Seznam Zprávy zvolily i v případě svých zdrojů, které popsaly další schůzku z 15. dubna. Jak už jsme uvedli v úterý, odehrála se večer v Hamáčkově ministerské kanceláři a vicepremiér na ní před řadou svědků sděloval stejné plány jako dopoledne stranickému kolegovi: že v Moskvě půjde o milion Sputniků a navíc o schůzku Biden–Putin, která se měla konat v Praze.

Mezi tím, co říkal Jan Hamáček večer šéfům tajných služeb, policie nebo velvyslanci v Moskvě, a co ten samý den ráno předestřel kolegovi z ČSSD, byl jeden rozdíl. Dopoledne před spolustraníkem nemluvil vicepremiér o tom, že by při vyjednávání o Sputniku a summitu využil fakt, že jako pachatele vrbětických výbuchů odhalily zdejší bezpečnostní složky agenty ruské vojenské rozvědky GRU.

„To, co já určitě neumím a nemůžu potvrdit, je záležitost těch Vrbětic. Já jsem to nevěděl (že už úřady vědí o účasti Rusů – pozn. red.). To nezmiňoval vůbec a neříkal mi k tomu vůbec nic. Tu konstrukci výměnného obchodu, nebo něco podobného, to já jsem neslyšel. To mi fakt neříkal,“ uvedl politik o své schůzce s Janem Hamáčkem.

Vize, jak zachránit ČSSD od volebního debaklu

To, že mu předseda vládní strany svěřil své záměry na moskevskou misi, ale potvrzuje i s detaily.

„Účelem bylo mi v podstatě vysvětlit, jaká je jeho vize zachránit sociální demokracii od volebního debaklu. Vysvětloval mi, že to je cesta oočkovat národ a tak dále. Že Babiš je strašně nas…, protože očkování je jeho téma, ale že on (Hamáček – pozn. red.) na to s…, protože on (Babiš) na něj taky s… Takže prostě že má speciál (letecký) a má tam domluvenou cestu,“ popisuje svědek, jak vicepremiér Jan Hamáček o své cestě přemýšlel pouhé dva dny před tím, než byla účast ruských agentů ve Vrběticích oznámena.

„Tohle mi vysvětloval: že strana, která oočkuje národ, má šanci přežít a že on přiveze milion Sputniků a že je to ta záchrana sociální demokracie,“ dodává spolustraník.

Téma summitu Biden–Putin prý padlo jen mimoděk. „To byla jenom taková zmínka.“

Spolustraník říká, že předsedovu vizi, jak zachránit očkováním sociální demokracii ve volbách, viděl spíš jako cíl neinformovaného člověka.

„Já jsem to nekomentoval, víte co… Berte to tak, že já jsem tam šel sdělit úplně něco jiného, mně to bylo tak nějak jedno. Já jsem se tomu akorát v duchu usmíval, protože jsem si říkal: no to jsem zvědav. Protože mimochodem Honza tím očkováním absolutně nežije. Já bohužel teda tím žiju, takže mně to přišlo ujeté, protože jsem viděl, jaký bude vývoj počtu vakcín, dodávky v následujících týdnech. Takže já jako jsem se tomu spíš usmíval,“ komentuje předsedovy moskevské plány.

Hodné pozornosti je, že okolnosti setkání s Janem Hamáčkem na Ministerstvu vnitra nevedou jeho spolustraníka k domněnce, že by ho vicepremiér zapojil do své protiruské kamufláže. Nebo že by předseda dělal nějaký zastírací manévr s Ruskem.

Krátce po oznámení, že z útoků ve Vrběticích jsou důvodně podezřelí Rusové, totiž vicepremiér Hamáček přišel s vysvětlením, že celá jeho plánovaná cesta do Moskvy měla pouze zamaskovat před ruskou stranou, že Češi chystají velké odhalení a diplomatický protiúder.

Už proto, že vize pro cestu do Ruska začal prý Jan Hamáček líčit na dopolední schůzce sám.

Jsem připraven vypovídat

„On mě pozval a začali jsme se bavit, nicméně než jsme se dostali k meritu problému, začal líčit sám od sebe tuhletu cestu,“ říká spolustraník a pokračuje: „Já jsem tam šel z toho důvodu, že bylo po sjezdu. My jsme si napsali, já jsem mu (Hamáčkovi) poblahopřál ke zvolení na Viberu a říkal, že bychom se měli sejít. Dal mně tento termín a já jsem přijel na vnitro.“

Svědectví spolustraníka a popis jeho schůzky z 15. dubna přichází poté, co Jan Hamáček dva dny odmítá, že by jeho avizovaná cesta do Moskvy měla zištné úmysly a Vrbětice byly kartou k jejich dosažení.

Ve středu také oznámil, že na Seznam Zprávy podá trestní oznámení a žalobu kvůli informacím, které reportéři z několika zdrojů zjistili a ověřili o Hamáčkově schůzce, která následovala 15. dubna večer.

Seznam Zprávy však i k ní disponují důkazy a příslibem zdrojů, že v případě vyšetřování promluví na jméno a řeknou o plánech vicepremiéra pravdu.

Stejný příslib dává i citovaný spolustraník, přestože ví, že mu svědectví přinese v ČSSD potíže.

„Ve chvíli, kdy by bylo vyšetřování, já budu před policejním orgánem samozřejmě vypovídat,“ odpovídá na otázku, zda bude ochoten mluvit pravdu, pokud by se kolem Hamáčkova případu rozběhlo vyšetřování.

Reklama

Související témata:

Doporučované