Hlavní obsah

Schůzka politiků u Hamáčka: Shodli se na největší změně voleb po 30 letech

Změny pro české volby: Hlasovat se bude jen jeden den a některé volby dostanou pevné termíny.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Schůzka u ministra vnitra Hamáčka: Hlasování ve všech volbách by bylo pouze v jednom dni a vždy ve stejném termínu, na který by si lidé zvykli. Favoritem je pátek.

Článek

K volbám můžete tradičně přijít hlasovat buď v pátek od 14. do 22. hodiny, nebo pak druhý den v sobotu od 8. do 14. hodiny. Tahle nadstandardní možnost může českým voličům brzy skončit.

Všichni zástupci parlamentních politických stran se na čtvrteční schůzce u ministra vnitra Jana Hamáčka shodli na několika změnách, které by se měly udělat. Ta hlavní je, že by se v Česku volilo jen v jediný den.

„Byla to vůbec první schůzka na takové úrovni. A panovala shoda,“ řekl Seznamu náměstek ministra vnitra pro státní správu Petr Mlsna.

Video: Odhalení unikátní studie – při českých volbách se chybuje a podvádí

Chyby, ale i záměrné. U českých voleb není všechno v pořádku.Video: Dolejší, Seznam Zprávy

Na vlně s Papuou

Volby v jediný den by byly největší změnou ve způsobu hlasování po téměř 30 letech demokracie. Politici o zavedení jednodenních voleb už vícekrát mluvili, ale nikdy se na tom neshodli – tím je nynější shoda výjimečná.

Novinka podle politiků sníží riziko podvodů – především manipulace s volební urnou v noci z pátku na sobotu. A také by to mělo zlevnit organizaci voleb, což často a rád opakuje premiér a šéf ANO Andrej Babiš.

„Jsme poslední zemí Evropy, kde se volí ve dvou dnech,“ souhlasí také šéf STAN Petr Gazdík, který se ani neobává, že by k volbám přišlo méně lidí. „Ten, kdo volit chce, si čas udělá. Navíc v kombinaci s korespondenční volbou nebude na svých právech zkrácen ani ten, kdo v ten konkrétní den opravdu do volební místnosti jít nemůže.“

Od dvoudenních voleb upustilo i sousední Slovensko, v Česku se tato tradice stále drží. Mezi demokratickými státy je tak raritou, více než den volí ještě ve dvou zemích – obyvatelé Indie kvůli rozloze země a Papuy-Nové Guiney kvůli nedostupnosti vnitrozemí.

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek a místopředseda ODS Martin Kupka na čtvrteční schůzce také navrhovali, aby se ještě navíc zavedl pevný termín pro komunální, krajské, senátní i prezidentské volby.

„Jde o to, aby se pořád neposunovaly volby vpřed, až třeba do prázdnin. Stanovilo by se, že například komunální volby budou vždy první týden v říjnu,“ řekl Bělobrádek. „Lidé by to věděli dopředu, čímž padá obava z nižší účasti,“ doplnil Kupka.

Video: Jak udělat volby férové? Muž, který odhalil chyby a podvody při sčítání hlasů, má nápad

Politolog Tomáš Lebeda navrhl už na jaře pro české volby několik změn.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

Nebezpečí detailu

Jak už to ale bývá, zdánlivá shoda na velkých tématech nakonec může padnout na „detailu“ – v tomto případě na určení konkrétního dne, který bude tím volebním.

Což v národě chatařů a chalupářů, kteří odjíždějí na víkendy z měst, může sehrát velkou roli.

Kdy tedy volit? V pátek, nebo v sobotu? Anebo spíše v neděli jako Němci, či je lepší všední čtvrtek jako v Británii, nebo snad americké úterý?

Podle předchozích diskusí odborníků by pro Česko byl nejvhodnější pátek, kdy už dnes stejně chodí nejvíc lidí volit.

Schůzka zástupců stran na vnitru byla pouze jakýmsi výstřelem.

„Chtěli jsme od politiků slyšet zadání, na jakých změnách a úpravách je shoda, na čem můžeme začít pracovat a co připravovat,“ řekl Petr Vokáč, ředitel odboru voleb na ministerstvu vnitra.

Na obálce (ne)záleží

Politici na ministerstvu vnitra řešili i další bod, jak změnit volební hlasování.

Shoda byla například na změně u senátních voleb – aby mezi první a druhým kolem byl dvoutýdenní rozestup a lidem chodily do schránky hlasovací lístky jako je to u voleb prezidenta.

Nebo na tom, aby o platnosti hlasovacího lístku nerozhodovalo to, jestli je ve správné obálce. „Tahle naše obsese, na které trváme, působí v západních zemích legračně,“ řekl náměstek ministra vnitra Petr Mlsna.

Čtvrteční předběžná dohoda ještě neznamená, že vše vstoupí v platnost. Ministerští úředníci nyní chystají změny zákonů, jimž dnes dali politici zelenou, ale definitivně je ještě bude muset schválit Parlament.

Reklama

Doporučované