Hlavní obsah

Schůzkou s Bannonem v Lánech dal Zeman najevo náklonnost, nebo alespoň zájem o názory krajní pravice

Jiří Hošek o návštěvě Stevea Bannona u prezidenta Zemana v Lánech.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„V současné době Bannon cestuje po Evropě v rámci zajímavé politicko-diplomatické mise s cílem sjednotit pravicové, v některých případech krajně pravicové, populistické strany,” popsal šéfkomentátor Seznam Zpráv Jiří Hošek.

Článek

„Setkáním se Stevem Bannonem dal prezident najevo náklonnost, minimálně zájem o názory takových lidí,” uvedl šéfkomentátor Seznam Zpráv Jiří Hošek. „Kdybychom do této rovnice dosadili jiné proměnné, s jinými analogickými osobnostmi by se Miloš Zeman nesetkal.”

Zájmu nasvědčuje i asymetričnost setkání, které proběhlo na prezidentovo pozvání v Lánech. „Bavíme se tu o schůzce ústavního činitele s jakýmsi soukromníkem, který byl kdysi blízký Donaldu Trumpovi,” řekl Hošek.

Právě s americkým prezidentem, o jehož přijetí ve Washingtonu Zeman neúspěšně usiluje, je Bannon spojovaný nejvíce. Působil jako stratég Bílého domu a poradce Trumpa, stejně jako dalších více než deset prezidentových zaměstnanců za necelé dva roky jeho vlády byl ale Bannon v roce 2017 propuštěn.

Kromě toho také provozoval krajně pravicový server Breitbart News. „V současné době Bannon cestuje po Evropě v rámci zajímavé politicko-diplomatické mise s cílem sjednotit pravicové, v některých případech krajně pravicové, populistické strany. Jeho cílem je, aby tyto strany byly silné nejenom na území státu, ale aby vytvořily platformu, která by mohla uspět v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu,” popsal Hošek.

Schůzky se Stevem Bannonem v Lánech se zúčastnil i Petr Bystroň, šéf bavorské odnože německé sněmovní populistické formace Alternative für Deutschland (AfD). Ke straně AfD se Zeman vyjádřil na návštěvě v Německu, kterou podnikl minulý týden. „Samozřejmě, že AfD je protiimigrační, a to je mi nesporně sympatické,“ podotkl prezident při hodnocení německé politické scény. „Je ale dobré přečíst si její program jako celek a najednou zjistíte, že AfD odsuzuje Benešovy dekrety,“ uvedl.

Reklama

Doporučované