Hlavní obsah

Schválení se blíží. Europoslanci hlasovali o covidových pasech

Foto: Profimedia.cz

Eurokomisař Didier Reynders v úterý uvedl, že v několika zemích si osvědčení pořídil více než milion lidí.

Reklama

Poslanci Evropského parlamentu večer hlasovali o zavedení takzvaných covidových pasů, které mají lidem od července usnadnit cestování přes hranice v době pandemie. Výsledky hlasování budou známy až ve středu.

Článek

Ke konečnému schválení pasů se Evropský parlament dostal necelé tři měsíce poté, co v březnu jejich zavedení navrhla Evropská komise. Poslanci během dnešní dopolední debaty dávali najevo, že digitální certifikáty budou velkou úlevou pro obyvatele Evropské unie i strádající turistický průmysl. Očekává se, že návrh podporovaný všemi nejsilnějšími politickými skupinami v parlamentu hladce projde. Poslanci kvůli pandemii hlasovali na dálku, výsledky proto EP oznámí až ve středu ráno.

Úspěch systému bude podle řady poslanců po očekávaném schválení návrhu záviset hlavně na přístupu členských zemí, které by se měly zasadit o jeho hladké spuštění a fungování. Eurokomisař Didier Reynders uvedl, že již v rámci zkušebního provozu v několika zemích si osvědčení pořídil více než milion lidí. Jsou mezi nimi i Češi.

Osvědčení podle návrhu budou moci zdarma dostat lidé očkovaní, ti s negativním testem či protilátkami po prodělané nemoci. Podle velké části zákonodárců jde o zásadní krok pro obnovení svobody pohybu, kterou unijní země lidem omezily kvůli koronaviru.

„Teď mají před sebou práci členské státy, jejichž úkolem je zaručit fungování (systému),“ prohlásil dnes hlavní parlamentní vyjednávač Juan López Aguilar. Stejně jako další europoslanci zdůraznil, že státy se při vyjednávání o parametrech certifikátů odmítly vzdát nouzové možnosti, která jim dovolí v případě zhoršené epidemické situace vyžadovat i po majitelích pasů například karanténu či jiné dodatečné podmínky. Podle poslanců by k tomu měly země sáhnout jen zcela výjimečně a s dostatečným předstihem o svém záměru informovat.

Poslancům se rovněž nepovedlo prosadit, aby byly testy pro účely pasů zcela zdarma, což by zabránilo diskriminaci neočkovaných lidí. Státy souhlasily, že budou testy „cenově dostupné“ a řada zemí je chce v nějaké míře začít nabízet bezplatně. Všechny státy budou povinně uznávat vakcíny schválené na základě doporučení Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA), podle svého uvážení mohou pak akceptovat i jiné preparáty jako například ruský Sputnik V.

Devět unijních zemí - Česko, Německo, Polsko, Španělsko, Chorvatsko, Bulharsko, Řecko, Dánsko a Litva - začalo již osvědčení nabízet lidem ve zkušebním provozu. „Certifikáty již dostal více než milion lidí a mnoho dalších bude následovat v dalších týdnech a měsících,“ prohlásil eurokomisař Reynders. Brusel podle něj očekává, že ostrý provoz ve všech státech začne 1. července. Země musí do té doby připravit své národní databáze a propojit je do jednotného systému, díky němuž půjde osvědčení okamžitě přečíst v celé unii.

Europoslanci také zdůrazňovali, že pasy nemají sloužit pouze pro prázdninové turistické cesty, ale mají rovněž usnadnit situaci přeshraničním pracovníkům, studentům či lidem s příbuznými v zahraničí. Právě oni jsou podle komise prioritními skupinami, na něž by měly státy myslet s bezplatnými testy. Komise pro tento účel vyhradila z nouzových zdrojů 100 milionů eur (přes 2,5 miliardy korun), které je připravena zemím na testování poskytnout.

Reklama

Doporučované