Hlavní obsah

Schválnost z Ruska. Přijíždí prezident Zeman, zpochybníme okupaci z roku 1968

Podívejte se nejzajímavější události z úterý 21. 11. 2017 ve Večerních zprávách.

 

Reklama

Web ruské armádní televize Zvezda uveřejnil článek, podle kterého by Československo mělo být vděčné Sovětskému svazu za invazi v roce 1968. Text vyšel přesně v den, kdy se prezident Miloš Zeman sešel se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem.

Článek

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se ostře ohradil proti zmíněnému textu. Češi si podle něj nechtějí číst o tom, že by měli být vděční za „bratrskou” pomoc.

TV Zvezda je oficiálním kanálem ruské armády a je známá vlasteneckou rétorikou. Článek nazvaný „Československo musí být vděčné Sovětskému svazu za rok 1968: historie pražského jara” napsal ruský historik Leonid Maslovskij. Hlavní téma: jak Sovětský svaz zabránil ozbrojenému převratu v Československu.

Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka přitom nejde o první zkreslování historie ze strany Ruska. „My tady nechceme poslouchat a nechceme číst, že jsme v roce 1968 čelili puči organizovanému Západem a že bychom měli být vděční, že přišla bratrská pomoc, která nám pomohla situaci zvládnout. Tohle je opravdu podmínkou jakéhokoli zlepšování vztahů,” reagoval Zaorálek.

Video: Československo musí být vděčné za rok 1968, píší v Rusku

Web ruské armády a článek o okupaci v roce 1968.

Leonid Maslovskij mimo jiné napsal, že „celých dvanáct let připravoval Západ československou společnost k tomu, aby odmítla socialismus a přátelství se Sovětským svazem”, nebo že „socialismus měl vždycky lidskou tvář”.

Prezident Miloš Zeman označil invazi do Československa v roce 1968 za zločin, a to už v roce 2015. Jiná interpretace historických událostí je podle něj lživá. A vzkázal to i teď přímo z Ruska. „Mohu pouze zopakovat neměnné stanovisko pana prezidenta,“ uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček pro Seznam Zprávy.

Zveřejnění právě v úterý, kdy prezident Miloš Zeman zahájil velmi sledovanou návštěvu Ruské federace, je záměrně načasované, myslí si komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák. „Je to taková poťouchlost a že by byla náhoda, že to vychází právě dnes, kdy se sešel Putin se Zemanem v Soči, to mi připadá skoro vyloučené.”

Zvezda.ru se hájí poměrně nenápadnou větou na konci článku. Jde o osobní stanovisko autora a nemusí vyjadřovat názor redakce.

Reklama

Doporučované