Hlavní obsah

Schwarzenberg: Nejsem soudce ani psychiatr. Ale, pane premiére, osvoboďte tuto zemi

Projev Karla Schwarzenberga před pátečním hlasováním o nedůvěře vládě Andreje Babiše.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Evropští politici nechápou, co se v Česku děje, prohlásil v pátek před poslanci bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Podívejte se na projev expředsedy TOP 09 ve Sněmovně před hlasováním o nedůvěře vládě.

Článek

Na páteční schůzi Poslanecké sněmovny, kdy poslanci hlasovali o vyjádření nedůvěry vládě, vystoupil mezi jinými i čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Ten se odmítl vyjádřit k Babišovým událostem z posledních týdnů.

„Nerad bych se vyjadřoval k posledním zprávám. Nejsem vyšetřovatel, nejsem soudce a nejsem ani psychiatr, abych rozhodl, jestli váš syn, vaše dcera nebo vy sám potřebujete lékařskou péči ohledně duševního zdraví,” prohlásil před poslanci Schwarzenberg.

Babiš po hlasování: Žádná krize nebyla, jen mě chtěli ponižovat:

Babiš po hlasování: Žádná krize nebyla, jen mě chtěli ponižovat.Video: Seznam Zprávy

Bývalý šéf české diplomacie se zaměřil na pole kterému se věnuje dlouhodobě, tedy na zahraniční politiku. Popsal, jaké následky pro ni premiérovy kauzy mají.

„Při posledních výjezdech do Evropy, na nichž jsem se setkával se zahraničními politiky a novináři, vidím jejich zděšení. Nechápou, jak u nás mohou panovat takové poměry. Trestně stíhaný premiér i výlet jeho syna do Ruskem okupovaného Krymu v nich vyvolávají zděšení nebo čistou škodolibost.”

Schwarzenberg předsedovi vlády také vzkázal, že: „Od člověka, který v Česku získal občanství, ohromné jmění a stal se dokonce premiérem, by bylo důkazem minimální vděčnosti, kdyby odstoupil a nezatěžoval naši diplomacii.”

Čestný předseda TOP 09 nakonec přirovnal zahraniční politiku k prostituci. „Pane premiére, chlubíte se tím, s kolika zahraničními státníky jednáte. Zahraniční politika má mnoho podobností s nejstarším řemeslem, které existuje. Důkazem budiž, že ani v jednom si někdy nemůžeme vybrat partnera, s nímž mluvíme.”

Vláda Andreje Babiše pokus o vyslovení nedůvěry ustála. Po sedmihodinové debatě kabinet podpořili komunisté, koaliční sociální demokraté před hlasováním opustili sál. Opozice chtěla vládu svrhnout kvůli posledním informacím v kauze Čapí hnízdo včetně údajného únosu syna premiéra Andreje Babiše (ANO) na Krym.

V tomto volebním období šlo o první hlasování dolní komory o vyslovení nedůvěry kabinetu. Konalo se necelých pět měsíců poté, co kabinet ANO a ČSSD získal díky podpoře KSČM ve Sněmovně důvěru.

Podnětem ke schůzi byla skrytě natočená reportáž s Andrejem Babišem mladším. Obvinil v ní spolupracovníky svého otce, že ho drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na ukrajinském Krymu anektovaném Ruskem.

Premiér podle Babiše mladšího chtěl, aby opustil Česko právě kvůli případu, v němž oba čelí obvinění pro podezření z dotačního podvodu. Ministerský předseda to popírá. Syn podle něj trpí schizofrenií, musí se léčit a být pod dohledem.

V Praze se v sobotu sešla další demonstrace, jejíž účastníci požadovali demisi Babišovy vlády. Protestu pořádaného spolkem Milion chvilek se na Staroměstském náměstí zúčastnilo několik tisíc lidí. Za Babišovu demisi kvůli kauze Čapí hnízdo demonstrovaly tisíce lidí na Staroměstském náměstí už 17. listopadu v den výročí sametové revoluce.

Reklama

Doporučované