Hlavní obsah

Schwarzenberg o Kosovu: Co jsme jednou uznali, nelze vzít zpět. Zeman nám tu tancuje na nose

Komentář Karla Schwarzenberga k myšlence prezidenta Zemana zrušit uznání Kosova.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Prezident Zeman se nechal slyšet, že by Česká republika měla uvažovat o revokaci uznání nezávislosti Kosova. Co na to říká čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který v roce 2008, kdy Česká republika uznala samostatnost Kosova, byl ministrem zahraničí?

Článek

Co říkáte na výrok pana prezidenta?

To není možné. Když jsem jednou uznal stát za existující, tak můžu být nešťastný z jeho vlády, vést s ním válku, všechno možné, ale nemůžu říct, že už neexistuje. Ostatně, kosovští fotbalisté před krátkou dobou dokázali, že existují. Porazili naše mužstvo. Silnější důvod pro Českou republiku neznám.

Co tím podle Vás pan prezident Zeman sleduje?

On je starý protivník Kosova, jak je známo, dodnes nemáme kvůli tomu velvyslance v Kosovu a kosovští u nás, protože on to nepodepsal. Takže máme takové podivné vztahy. On je prezident na srbském stanovisku, jenže bohužel už jsme to Kosovo uznali. Nemusíme nikdo milovat kosovskou vládu, ona má svoje mouchy jako leckterá vláda, ale zase pan prezident se přátelí se státníky, kteří mají víc mrtvých na svědomí než kosovští představitelé.

Mohou jeho slova podle Vás negativně zasáhnout do regionu nebo v oblasti Visegrádské skupiny?

No může to narušit diplomatické vztahy. Už nám to pokazilo zahraničí politiku, protože ministerstvo zahraničí dlouho připravovalo konferenci se zeměmi západního Balkánu, teď Kosovo odmítlo do Prahy přijet po těchto urážkách, čímž tato konference ztrácí na smyslu.

Naštval Vás tímto pan prezident?

Ale ne, já ho znám. Spíš mě baví, jak nám tady tancuje na nose (do češtiny přeložený německý idiom – auf der Nase herumtanzen – který volně znamená „dělá si co chce“ – pozn. red.).

Reklama

Doporučované