Hlavní obsah

Schwarzenberg pro rakouský list: Postoj V4 vůči migrantům je ostudný

Foto: Repro: Seznam Zprávy

Rozhovor Karla Schwarzenberga pro rakouský deník Tiroler Tageszeitung.

Reklama

Bývalý český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg ostře kritizoval středoevropské státy za jejich přístup k problematice migrace a řekl, že chybějící solidaritu z jejich strany by Evropská unie neměla tolerovat.

Článek

V rozhovoru v nedělním vydání rakouského listu Tiroler Tageszeitung ale český politik odsoudil i postoj rakouského kancléře Sebastiana Kurze, který odmítl převzít část nezletilých migrantů z požáry zničeného tábora Moria na řeckém ostrově Lesbos.

„Samozřejmě je potřeba pracovat na tom, aby ti lidé mohli zůstat ve svých domovských zemích. Ale politika EU, která problém hází na krk Řecku a Itálii, přičemž ostatní se od toho distancují, je nespravedlivá a nelidská,“ řekl čestný předseda TOP 09 v rozhovoru, ze kterého citovala agentura APA.

Ostudou pro Evropu je podle Schwarzenberga zejména postoj Česka, Polska a Maďarska, které zcela odmítají dělit se s jihoevropskými státy o břemeno, které představuje starost o migranty mířící primárně právě na jih kontinentu. „Chybějící solidarita by se neměla tolerovat,“ uvedl exministr, podle něhož by země, které žádné migranty přijmout nechtějí, měly podstatně finančně přispívat.

„Bohužel i rakouská vláda přistoupila k tomu, že názor zemí Visegrádu sdílí. Rakousko přitom hodně migrantů přijalo a mnozí z nich se příkladně integrovali. Na to může být Rakousko pyšné,“ dodal Schwarzenberg.

Ve sporech o dodržování principů právního státu, které nyní Unie vede s Maďarskem a Polskem, je podle českého politika třeba postupovat obezřetně. Omezení finančních prostředků z evropských fondů podle něj není řešením, protože by to byl trest zejména pro obyvatele daných zemí.

„Umím si představit cílená opatření zaměřená proti ekonomickým zájmům miliardářů, jako je český premiér Andrej Babiš nebo maďarský premiér Viktor Orbán, a také proti jejich přátelům, kteří všichni velice rychle zbohatli,“ uvedl Schwarzenberg, který v rozhovoru kritizoval i chybějící společnou zahraniční politiku EU.

Vyjádřil se také k nadcházejícím americkým prezidentským volbám. Šance Donalda Trumpa na znovuzvolení jsou podle něj navzdory průzkumům stále vysoké.

Reklama

Doporučované