Hlavní obsah

Schwarzenberg: Vraždu Solejmáního nelze tolerovat, Češi ale mají držet hubu

Foto: Profimedia.cz

Podle Karla Schwarzenberga byla vražda íránského generála zabitím představitele státu bez vyhlášení války

Reklama

Bývalý ministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg zaujal ostrým odsouzením atentátu na íránského generála Solejmáního. Případnou kritikou USA však česká diplomacie podle něj nic nezmůže.

Článek

Mnohé příznivce i odpůrce Karla Schwarzenberga v pondělí překvapilo, jak ostře bývalý ministr zahraničí na svém facebookovém profilu zkritizoval americký útok na předáka Íránských revolučních gard Kásima Solejmáního. Podle Schwarzenberga šlo o velmi nešťastný krok prezidenta Trumpa, který překročil všechny meze mezinárodního práva. V krátkém rozhovoru pro Seznam Zprávy však Schwarzenberg také dodal, že pro Česko nemá smysl postup USA jakkoli kritizovat.

Atentát na Solejmáního jste zkritizoval jako zabití bez vyhlášení války. Solejmání byl ale v USA na seznamu teroristů stejně jako Íránské revoluční gardy. Nedá se jeho vražda považovat spíš za součást války proti teroru?

Solejmání měl mnoho na svědomí. Ale poslouchejte, kdo dává na seznam teroristů? To je libovolné? Nebo to je soudní rozsudek?

Podobné atentáty už USA provedly v minulosti, například proti radikálním islamistům nebo Rusko proti přeběhlému agentovi Litviněnkovi. Je mezi tím a vraždou Solejmáního nějaký velký rozdíl?

Byl to reprezentant jednoho státu, který byl na návštěvě druhého státu. To je něco úplně jiného, než když dá někdo zabít třeba agenta.

Jak by se měla zachovat česká diplomacie, jaký by měla zaujmout postoj?

Česká diplomacie v tomhle nemá váhu ani slůvka. Může vydat prohlášení ve smyslu, že bychom se měli držet mezinárodního práva. Víc k tomu nemůžeme říci, poněvadž nemáme moc možností zasáhnout, něco dělat.

Neměli bychom dát najevo nějaký odstup vůči kroku USA? Ani náznak kritiky nemá smysl?

To bychom opravdu přeceňovali náš význam. Můžeme říci, že trváme na stanovisku, že je třeba dodržovat mezinárodní právo, ale jinak máme držet hubu. Protože když nemůžete něco dělat, tak máte stát a držet hubu.

Naruší zabití Solejmáního soudržnost a spolupráci států NATO?

Asi ne.

Hodně zdůrazňujete, že šlo o porušení mezinárodního práva. Na hranu mezinárodního práva se ale mohla v minulosti dostat i Česká republika, například uznáním nezávislosti Kosova.

Někdy se to může stát, to ale neznamená, že bychom měli porušování mezinárodního práva tolerovat.

Reklama

Doporučované