Hlavní obsah

Schwarzenegger řekl, že Trump je mešuge, a se známými osobnostmi varoval před klimatickými změnami

Známé osobnosti varují před klimatickými změnami na konferenci COP24.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Růst teplot podle odborníků už dosáhl hranice jednoho stupně Celsia a současné národní cíle týkající se emisí skleníkových plynů by oteplování zastavily až na hodnotě tří stupňů. Pařížská úmluva si stanovila držet oteplení pod dvěma stupni. V polských Katovicích probíhá konference OSN o změnách klimatu, která má za úkol vytvořit prostředí, aby se podařilo cíle Pařížské úmluvy dodržet. Zasedání se účastní zástupci více než 190 zemí, včetně České republiky. Schůzka potrvá do 14. prosince.

Článek

Hlavním cílem 24. konference OSN o změnách klimatu (COP24) je přijetí pravidel, která by umožnila úplnou realizaci cílů Pařížské klimatické dohody z roku 2015. Pařížskou dohodou se vůdci zemí z celého světa zavázali udržet zvyšování teploty „výrazně pod dvěma stupni Celsia a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně“ v porovnání s teplotou v předindustriálním období. Tedy oproti období 1850 až 1900. Růst teplot přitom už dosáhl hranice jednoho stupně a současné národní cíle týkající se emisí skleníkových plynů by podle odborníků oteplování zastavily až na hodnotě tří stupňů.

Výraznou podporou pro COP24 byl summit 20 největších ekonomik světa (G20), který se konal v Argentině. V závěrečném prohlášení 19 ekonomik potvrdilo podporu Pařížské dohodě o klimatu. S dohodou nesouhlasí pouze Spojené státy a americký prezident Donald Trump již oznámil, že od dohody odstoupí. USA jsou přitom druhým největším producentem skleníkových plynů, které jsou podle vědců zodpovědné za globální oteplování, prvním je Čína.

Starší generace způsobily nepořádek, pronesla 15letá školačka

Na světové konferenci o klimatu v polských Katovicích vystoupila i patnáctiletá švédská školačka a aktivistka Greta Thunbergová. Dívka, která na protest proti změnám klimatu přestala každý pátek chodit do školy, vyzvala především mladé lidi, aby se angažovali v boji proti změně klimatu a znečištění ovzduší. „Musíme být slyšet,“ vyzvala školačka, která pátky tráví protesty před parlamentem a dožaduje se, aby švédská vláda dělala víc ve věci ochrany klimatu. Minulý pátek její protest inspiroval tisíce australských školáků a žaček k přerušení výuky a pouliční demonstraci proti politice australské vlády v otázce změn klimatu.

„Musíme pochopit, jaký starší generace způsobily nepořádek, který nyní musíme uklízet a v němž musíme žít,“ řekla Thunbergová.

„Terminátor“ se opřel do prezidenta

Herec a bývalý kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger označil amerického prezidenta Donalda Trumpa za „mešuge“, což je v jidiš nelichotivý výraz pro blázna. Takové přízvisko si šéf Bílého domu vysloužil kvůli odmítání Pařížské klimatické dohody z roku 2015.

Ze známých osobností na konferenci v Polsku média zaujal také průvodce televizními přírodopisnými filmy z produkce BBC David Attenborough. Ten varoval, že lidská civilizace by se mohla zhroutit, pokud svět nezakročí proti klimatické změně.

Dvaadevadesátiletý Attenborough upozornil, že „právě nyní čelíme katastrofě globálních rozměrů způsobené člověkem, což je pro nás největší hrozba za tisíce let“. „Pokud lidstvo nepodnikne příslušné kroky, je na obzoru kolaps naší civilizace a vyhynutí velké části přírodního světa,“ varoval Attenborough.

Reklama

Doporučované