Hlavní obsah

Scientologická církev spustila svoji vlastní televizi. Divákům má přinést pravdivé informace o hnutí

Scientologická církev spustila vlastní televizní vysílání.Video: Johana Trešlová, AP

 

Reklama

Scientologická církev spustila svůj vlastní televizní kanál. Diváci mohou nyní její programy naladit skrze streamovací služby společností Apple, Amazon nebo Google. Hnutí, které založil spisovatel L. Ron Hubbard, má celosvětově zhruba 10 milionů členů.

Článek

Scientologická církev má od nynějška svou vlastní televizi. Hnutí, které má celosvětově asi 10 milionů členů, spuštěním televizního kanálu reaguje na skandály, které jej v minulosti provázely. Lídři jeho francouzské větve byli například odsouzeni za finanční podvod a vydírání svých členů.

Vůdce scientologů David Miscavige slibuje, že vysílání má o fungování hnutí informovat naprosto otevřeně a upřímně. Ačkoliv scientologové tvrdí, že nehodlají televizi využívat k náboru nových členů, ročně již investují miliony dolarů do reklamy. Mezi první odvysílané pořady v nové televizi patřily dokumenty Seznam se se scientologem a Hlasy lidskosti. 

Církev založil v roce 1954 spisovatel science fiction L. Ron Hubbard. Je založena na tezi, že lidské myšlenky sahají biliony let do minulosti a že lidská mysl reaguje na životní traumata tak, že nám zkresluje myšlení a brání nám v poznání skutečnosti. Její členové se proto snaží najít zdroje těchto traumat, aby je mohli znovu prožít a oprostit se od nich. Podle jejich učení by také člověk měl pravidelně očišťovat své tělo od vnějších vlivů, a to za pomoci dlouhých pobytů v sauně a konzumace vysokých dávek doplňků stravy. 

Scientologové čelí kritice religionistů, podle kterých jejich učení netvoří skutečnou církev. Rovněž vědci zpochybňují například postupy scientologů, za pomoci nichž se mají dobrat minulých traumat, nebo jejich názory na duševní zdraví obecně. Scientologická církev totiž neuznává vědní obory jako jsou psychologie nebo psychiatrie. 

Mezi stoupence scientologů se řadí i herci John Travolta či Tom Cruise.

Reklama

Doporučované