Hlavní obsah

Sčítání za deset let? Tak, jak ho známe, možná už nebude, řekl šéf statistiků

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Marie Bastlové byl šéf ČSÚ Marek Rojíček.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Sobotní rozjezd sčítání lidu v Česku se neobešel bez komplikací. Kolaps systému včera šéf ČSÚ vládě vysvětlil a rezignovat nehodlá. Může se chyba opakovat?

Předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček odpovídal v Ptám se já.

Příčiny kolapsu sobotního rozjezdu sčítání lidu byl Rojíček vládě vysvětlovat v pondělí. „Byla to velká nepříjemnost. Mrzelo nás to kvůli občanům, kteří se chtěli sečíst co nejdříve. Ale ten systém ještě poběží, tu možnost jsme prodloužili. Nechci říkat, že se nic zásadního nestalo. Ale není to věc, kvůli které bych v tuto chvíli rezignoval,“ řekl v rozhovoru předseda ČSÚ Marek Rojíček. Podle něj byl hlavní problém ve vyhledávači adres, který zahltil databázi množstvím dotazů.

Kdo je na vině kolapsu systému, se bude teprve řešit. Podle Rojíčka bylo ale potřeba se nejdříve soustředit na to, aby mohla databáze znovu fungovat. A navíc odmítá kritiku, že si stát připlatí za prodloužení online sčítání až do 11. května právě kvůli víkendové chybě systému.

„Ta varianta prodlužování o měsíc se vyjednávala s dodavatelem poměrně dlouho, to se během dvou dnů neudělá. Už od jednání s Ústředním krizovým štábem ohledně sčítání jsme vymýšleli variantu, co když budou čísla (nakažených, pozn. red.) horší, bude lockdown, aby se lidé mohli sečíst bezkontaktně,“ dodal a řekl, že prodloužení sčítání vyjde na asi 9 milionů korun. Sankce pro dodavatele za nefunkční systém by pak podle Rojíčka měly vyjít asi na 20 tisíc korun za každých 15 minut.

Má v dnešní době desetileté sčítání lidu ještě smysl? Podle předsedy ČSÚ má výhodu v tom, že zachytí celé území ve velkém detailu. Budoucnost ale může vypadat jinak: „Trend směřuje k tomu, že budou dělána každoroční sčítání, ale pouze z registrů. Nebudou do toho zapojeni přímo občané. Data se třeba doplní výběrovým zjišťováním,“ dodal s tím, že letošní sčítání už může teoreticky být i poslední. „Vidím, to jako poměrně pravděpodobné, pokud míra digitalizace nabere rozumné tempo,“ dodal.

Co vše může Česko zjistit o svých občanech a jak data stát využije?

Pusťte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo se na něj podívejte ve videu:

„Byla to velká nepříjemnost. Ale není to věc, kvůli které bych v tuto chvíli rezignoval,“ říká o víkendovém kolapsu online sčítání lidu šéf ČSÚ.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované