Hlavní obsah

Sčítání lidu 2021: Přehledný návod, jak na to

Foto: Scitani.cz

Sčítání lidu probíhá od 27. března do 11. května online. Od 17. dubna do 11. května pak můžete poslat sčítací formulář v papírové podobě.

Reklama

aktualizováno •

Znovu po deseti letech se vrací sčítání lidu v České republice. Úřady doporučují vyplnit formulář online. Jak na to a dokdy je nutné formulář poslat?

Článek

Co se v článku dočtete?

- Jaké jsou pro sčítání lidu termíny.

- Kdo musí vyplnit formulář při sčítání lidu.

- Jaké otázky na lidi čekají.

- Jak sečíst nejen sebe, ale i celou rodinu.

- Jak vyplnit formuláře online a jak v papírové podobě.

Termíny

Pokud na sčítání využijete elektronický formulář, máte na jeho vyplnění čas od 27. března do 11. května.

Jestliže využijte listinné podání, čas na vyplnění a poslání máte od 17. dubna do 11. května.

Český statistický úřad pak začne zpracovávat výsledky 12. května, závěry zveřejní v roce 2022.

Kdo se musí zapojit

Účast ve sčítání lidu je povinná. Sečíst se musí každý občan České republiky, který má na území státu trvalý pobyt, i když žije v zahraničí. Povinnost platí také pro cizince, kteří mají v ČR trvalý nebo přechodný pobyt nad 90 dnů.

Formulář nemusí každá osoba vyplňovat sama. Například jeden člen rodiny může sečíst všechny své nejbližší.

„To, co chceme zdůraznit, je, že lidé nemusí sečíst jen sebe, ale i další členy své domácnosti, případně další lidi, kteří je požádají o pomoc, protože třeba nemají přístup k informačním technologiím a nejsou v nich zběhlí. Je to možné a my s tím počítáme. Je to forma, jak udělat sčítání maximálně bezpečně a co nejvíc omezit terénní došetření,“ řekl předseda Českého statistického úřadu (ČSÚ) Marek Rojíček.

Formulář musíte vyplnit i v případě, když vám byl udělen azyl nebo jste na našem území pobývali o půlnoci z 26. na 27. března.

Vzhledem k tomu, že je vyplnění formuláře povinné, hrozí za nevyplnění nebo záměrně chybné vyplnění pokuta až 10 tisíc korun. Za zneužití údajů ze sčítání až půlmilionová sankce.

Otázky

Sčítací formulář pro domácnost se skládá ze dvou částí: z části s údaji o bydlení a složení domácnosti a z části za jednotlivé osoby. Formulář se nejdříve ptá na místo obvyklého pobytu, což častokrát nemusí být trvalé bydliště. Dále musí lidé vyplnit otázky, které se týkají ekonomických aktivit a zaměstnání. Výzkumníci se ptají také na údaje o dojíždění do práce nebo školy. Na otázky týkající se náboženství tentokrát není povinné odpovídat.

„Průměrná doba vyplnění je 15 minut. Počítáme, že v průměru připadne deset minut na bytovou část a pět minut na osobu. Záleží na tom, kolik otázek vyplňujete,“ uvedl šéf ČSÚ Rojíček.

Kompletní přehled otázek je dostupný na internetových stránkách sčítání.

Jak se sečíst?

Zapojit se do sčítání 2021 je možné dvěma způsoby. Kromě tradiční listinné podoby je letos možné vyplnit formulář také online.

Online formulář

Elektronický sčítací formulář ČSÚ zpřístupnil 27. března. Lidé ho mohou vyplnit přes webovou stránku scitani.cz nebo přes mobilní aplikaci, která je dostupná na Google Play i na App Store.

Pro přihlášení do online sčítání použijete číslo platného osobního dokladu (občanský průkaz, cestovní pas nebo doklady vydané cizincům) a datum narození. Přihlásit se můžete také přes elektronickou identitu nebo přes datovou schránku.

Čtěte jednoduchý návod, jak založit datovou schránku:

Kromě češtiny je elektronický formulář dostupný také v dalších sedmi jazycích. Lidé, kteří mají v ČR trvalý pobyt, ale v době sčítání jsou v zahraničí, musí formulář vyplnit výhradně elektronicky.

Tištěný formulář

Zachována je také možnost vyplnit papírový formulář, konkrétně od 17. dubna. Pokud formulář nevyplníte online, získáte ho spolu s odpovědní obálkou od sčítacího komisaře. Ten se dostaví v předem oznámeném termínu a vyčká na váš příchod před vaším domem.

Vyzvednout formulář a obálku je možné i na kterémkoliv kontaktním místě sčítání, zejména na vybraných pobočkách České pošty a na krajských správách Českého statistického úřadu.

Oznámení s termínem návštěvy komisaře dostanete do schránky. Jestliže zrovna v požadovaný termín nebudete doma (termín doručení měnit nelze), komisař se vás pokusí zastihnout ještě jednou. Náhradní termín vám předem znovu oznámí.

Spolu s formulářem dostanete i obálku s logem letošního sčítání, která má předtištěnou adresu. Její odeslání je zdarma.

Jak vyplnit sčítací formulář?

- Všechny informace uvádějte podle stavu, který platil o půlnoci z pátku 26. března na sobotu 27. března 2021.

- Odpovědi pište výhradně černou, nebo modrou propiskou.

- Používejte velká tiskací písmena podle vzoru ve formuláři.

- Pište přesně do bílých polí.

- Do každého pole pište jen jeden znak, včetně háčků a čárek.

- U dlouhých odpovědí použijte zkratku.

- Tam, kde je možnost výběru z více položek, správnou odpověď označte křížkem.

- Křížkujte vždy jen jednu možnost, jestliže není uvedeno jinak.

- Uděláte-li chybu, pole zaškrtejte a správnou odpověď napište vedle.

Zdroj: scitani.cz

Celkem jsou tři druhy sčítacích formulářů. První je základní formulář pro domácnost, který má 16 stran a obsahuje o polovinu méně otázek než při posledním sčítání před deseti lety. Pokud je vás doma více než pět, budete potřebovat dodatečný formulář pro domácnost. Posledním typem je samostatný formulář pro osobu, která žije jednotlivě v ubytovacích a jiných zařízeních.

Všechny formuláře získáte od sčítacího komisaře nebo na kontaktním místě.

AKTUALIZOVÁNO: Český statistický úřad rozhodl o prodloužení lhůty pro online vyplnění formuláře. Lidé se tímto způsobem mohou sečíst až do 11. května. Článek jsme o tento termín aktualizovali.

Reklama

Doporučované