Hlavní obsah

Sdílela fotky z amsterdamského Muzea sexu. Za to jí hrozí tři roky vězení

Foto: Instagram/Merve Taşkın

Influencerka Marva Taşkinová má na Instagramu půl milionu sledujících.

Reklama

Turecká influencerka Merve Taşkinová umístila na svůj instagramový účet snímky z výletu do Amsterdamu. Půl milionu jejích followerů si tak mohlo prohlédnout i snímky z Muzea sexu. A nastal problém.

Článek

Byl to výlet na oslavu jejích 22. narozenin. Do Amsterdamu vyrazila mladá hvězda tureckých sociálních sítí s přáteli loni v lednu s cílem dělat to, co všichni turisté –⁠ posedávat v kavárnách, projít si galerie, toulat se po městě a fotit vše zajímavé, co uvidí.

Taşkinová pořídila fotografie i ve slavné čtvrti Red Light District, kde ve výlohách posedávají spoře oblečené prostitutky. Problém ale vznikl s úplně jiným snímkem –⁠ sexuálními hračkami z Muzea sexu.

Pár měsíců po návratu dostala influencerka první předvolání na policii. Tam pořízení fotografie vysvětlila a myslela si, že se tím záležitost uzavřela. V tom se ale hluboce mýlila –⁠ o několik měsíců poté ji znovu zadržela policie během dovolené v Çanakkale. Mladou ženu tentokrát nechali přes noc ve vazbě, následující den vysvětlila zveřejnění fotografie státnímu zástupci, který ji propustil.

Ukázala Amsterdam jako město svobody a sexu

Tento týden ale Taşkinové přišla sms zpráva s oznámením, že se má 26. října dostavit k soudu, protože údajně propagovala a šířila „oplzlý materiál“ a porušila tak 226. článek tureckého trestního zákoníku. Kvůli tomu jí nyní hrozí trest odnětí svobody od šesti měsíců do dvou let, informoval nizozemský server Het Parool.

„Ukázala Amsterdam jako město, kde je všechno možné. Jako město svobody a sexu. Právě s takovými fotografiemi a videi se stala slavnou a tím si vydělává peníze,“ řekl serveru průvodce Núrí, který byl s influencerkou například ve čtvrti červených luceren i ve výše zmíněném muzeu. Zaměstnanec muzea pak novinářům řekl, že nikdy neslyšel o tom, že by byl někdo za snímky z muzea stíhán.

„Nechci jít do vězení kvůli fotce, kterou jsem sdílela z Muzea sexu,“ obává se nyní Taşkinová s tím, že v posledním roce smazala řadu svých předešlých příspěvků, aby neměla problémy. Zákon, kvůli jehož porušení bude souzena, vychází z ústavy z roku 1982. Mnozí kritici volají po jeho zrušení, to ale nábožensky konzervativní prezident Recep Tayyip Erdoğan nemá v plánu.

Taşkinová zveřejnila na Instagramu i vzkaz, který jí poslala ředitelka amsterdamského Muzea sexu Monique Van Marletová: „Je neskutečné, že se něco takového děje. Naše muzeum má za cíl vzdělávat lidi z celého světa o historii sexu. Obdivujeme, že jste se vyjádřila a zveřejnila takovéto obrázky,“ napsala.

Do vězení přitom v současném Turecku posílají soudy i za prohřešky, které by v evropských zemích neskončily ani pokutou. Například za urážky prezidenta Erdoğana. Jen v loňském roce vynesly soudy přes 3800 takových rozsudků, informovaly turecké deníky Cumhuriyet a BirGün.

Reklama

Související témata:

Doporučované