Hlavní obsah

Sdílená ekonomika je zabijačka moderní doby

Pořad Dobrý byznys Adama Junka s hostem Markem Orawskim.Video: Adam Junek

 

Reklama

Půjčování peněz, pojišťování nebo pronajímání bytů mezi lidmi. Ve sdíleném byznysu se v Česku dnes protočí asi pět miliard korun.

Článek

Do konce desetiletí by se měl objem české sdílené ekonomiky zpětinásobit. I tak bude tvořit asi jen půl procenta hrubého domácího produktu. V některých odvětvích by se ale mohl vyrovnat tradičnímu „korporátnímu“ byznysu.

„Je to návrat ke kořenům. Když lidé na vesnici zabili prase, podělili se se sousedy. A ti se zase podělili, když oni zabili prase,“ říká v pořadu Dobrý byznys Marek Orawski, zakladatel První klubové pojišťovny, která na principu sdílené ekonomiky funguje.

Podle nejnovější studie PwC se objem „mezilidských“ obchodů v Evropě pohybuje okolo 30 miliard eur za rok. V roce 2025 by to ale mělo být až 570 miliard.

Co lidi na sdílené ekonomice fascinuje? Potřebuje pevnější pravidla, nebo je to jen lobbing tradičních korporací za zachování jejich příjmů? A neznamená pronikání velkých firem do sdílené ekonomiky začátek jejího konce? Podívejte se ve videu nahoře.

Reklama

Související témata:

Doporučované